Visst har du undrat över varför vinflaskan är på exakt 75 centiliter. Det har vi med. Nu har vi kommit fram till varför det är så. För det är inte som många andra tror.
Den traditionella vinflaskan är på 75 centiliter. Inget konstigt i det. Om man inte börjar fundera kring just måttet 75 centiliter. 75 centiliter? Ganska egendomligt blir det. Eller hur? Varför inte en liter jämt, en halvliter? Även om det nu finns en rad olika storlekar. Men 75 centiliter är ju standarna, dessutom världen över. Varför?!
Är det fransmännen som krånglat till det? Jo, men de bär inte ensam skulden.
Faller på sin egen orimlighet
Myten som närmast blivit vedertagen fakta gör annars gällande att en glasblåsares lungor håller i en utandning motsvarande omkring 75 centiliter. Men tesen faller på sin egen orimlighet. Handblåsta magnum-flaskor finns ju och hur har dessa uppkommit? Dessutom har ju alla olika lungkapacitet.
Nej, förklaringen har en viss tjusning, som många myter, men den är avsevärt mer prosaisk än så.
Ekvation blev en mardröm
Och ja, fransmännen, les Français! Trots allt. Där har vi det. Men som tillsammans med engelsmännen har skapat denna lätt säregna måttenhet. För det finns en historia bakom uppkomsten av måttet, nämligen den att fransmännen exporterade oerhörda mängder vin till England redan på 1800-talet. Och när fransmännen mätte vinet i liter, svarade engelsmännen i gallon, som motsvarar ungefär 4,5 liter. En ekvation som gjorde varje transaktion till en mardröm.
Vin exporterades i ekfat
Vid den här tidpunkten exporterades vinet i ekfat om 225 liter, så nära man kom ett standardmått den här tiden. Buteljeringen tog sedan vid när det var framme på marknaden.
Väldigt få vinhus kunde unna sig den lyxen att buteljera på egendomen. Men det var praktiskt som det var då 225 liter motsvarar 50 gallon.
Standardmåttet blev alltså…
Men då kom man på det! 50 gallon motsvarar 225 liter som i sin tur motsvarar 300 flaskor vin à 75 centiliter styck. Alltså, standardmåttet på en vinflaska blir från och med nu 75 centiliter.
Sedan att vi idag får leva med en förpackningsindustri som går helt bananas, det är en annan historia.