Publicerat 21/9 - 2020

Bästa vinerna till ostbrickan

Rött eller vitt, kanske bubbel eller varför inte rosé. Eller inget alls, utan… Vinliv har hittat sin favorit till den klassiska ostbrickan. Det är gott, fångar upp både krämighet, de syrliga tonerna och har en härlig eftersmak.

Den var rejält på dekis under några år, men nu är den tillbaka. Med besked. Jag talar naturligtvis om ostbrickan, denna självklara grand final för alla gourmeter. Och även för oss andra. Att runda av med ost och vin är ju bland det lyxigaste som finns.

Men det finns några saker att tänka på:

  • Låt ostarna stå framme någon timme innan servering.
  • Placera ut dem snyggt på en stor skärbräda.
  • Ha goda tillbehör som matchar ost och vin. Vindruvor går därmed bort. Marmelader av olika slag är däremot förträffligt.
  • Servera gärna med bondbröd som inte är kryddat. Risken är ju att kryddorna tar överhand.
  • Servera tre, fyra ostar. Inte fler. Då hinner man verkligen uppfatta smakerna i samtliga ostar.
  • Ha en kniv för varje ost. Annars smakar ostarna efter en stund likadant.
  • Servera gärna med två eller tre olika viner. Så att det blir som en liten, opretentiös provning
  • Våga till sist prova olika kombinationer. Du kommer att bli positivt överraskad.

Tre bästa vinerna till ostbrickan:

Champagne

Champagnens syra och fruktighet liksom den brödiga tonen gifter sig överraskande väl med osten plus att bubblorna i vinet ger en härlig fräschör. Gott, lyxigt och en drycks om överraskar,

Prova med en kylskåpskall Deutz Brut Classic nr 7487, 449 kronor. Serveras i vitvinsglas.

Rött

Det röda vinets strävhet, frukt och fatkaraktär matchar kraftigare hårdostar där balansen mellan ostens nötighet och sälta med vaniljtonerna från faten och det minerala inslaget i vinet blir optimal.

Häll upp ett glas av Finca Luna Beberide 2018 nr 2528, 149 kronor i riktigt stora kupor.

Sött

Sött vin med sin påtagliga fruktighet, sötma, ljuvliga smak med drag av torkade aprikoser, tropiska frukter och russin blir oförskämt gott till alla ostar what so ever. Helt enkelt en perfekt balans.

Servera ett glas La Perlara Recioto di Soave 2016 nr 92198, 199 kronor (50 cl) i vitvinsglas.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.