Fenomenal Gin och Tonic – med bästa gintipsen

Du missade väl inte att det var Gin & Tonic-dagen den 9 april? Oavsett kan du läsa om världens mest kända drink och ursprunget till den. Kanske i sällskap med ett GT…

Gin ligger bakom flera klassiska drinkar som Gin och Tonic [GT], Dry Martini och French 75. Genom att blanda gin, med sin karaktäristiska enbärssmak, med en annan dryck framhävs dess komplexitet.

Spriten har sitt ursprung i Holland, inte England vilket många tror, men det är i Filippinerna som majoriteten (hela 43%) av all gin säljs. Även om gin går att dricka rent är spriten, till skillnad från andra sorter, främst gjord för drinkar. 

Världens mest populära drink

Detta för oss in på en av världens mest populära drinkar – GT. Självklart har denna drink, liksom mycket annat, en alldeles egen dag och den den internationella Gin och Tonic-dagen firas den 9 april.

Vi är många svenskar som gärna dricker gärna en GT, eller två, men drinken är särskilt populär i Spanien. Där är det inte ovanligt att lokala barer i storstäder runt om i landet enbart serverar olika varianter av GT.

Varianterna är oändliga

Grundreceptet är enkelt, även om varianterna är många. Fyll ett glas med is. Du kan med fördel hälla på lite pressad citron om du vill. Tillsätt sedan 4 cl (Hendrick’s) gin och fyll upp glaset med 10 cl tonic. Båda vätskorna ska vara väl kylda! Garnera därefter med en skiva gurka, citron eller lime.

Här kan du också vara kreativ och använda snygga glas. på fot eller klassiska drinkglas beror ju på+ variant och hur du garnera den.

Men hur uppstod egentligen drinken?

Kanske har du hört talas om kinin, ett ämne vilket utvinns från barken på Cinchonaträdet (kinaträdet) och används vid behandling av malaria. Redan för flera hundra år sedan, då ursprungsbefolkningen i Peru hittade detta botemedel, användes densamma bark för att lindra andra febersjukdomar.

Under 1600-talet fördes barken till Europa och senare under 1800-talet lyckades man isolera den aktiva ingrediensen kinin. 

Behandling mot malaria

Kunskap om att kininet hade bäst verkan i flytande form ledde till att det blandades med vatten. Detta gav upphov till Tonicvatten, vilket de brittiska soldaterna i Indien drack som förebyggande behandling mot malaria.

På grund av kininets mycket beska smak gjorde soldaterna drycken mer drickbar genom att blanda i socker, lime och en skvätt gin. 

Så föddes drinken Gin och Tonic! En äkta GT innehåller fortfarande en del kinin!

5 bästa ginen just nu

Citadelle Jardin d’été (700 ml), Nr 56582, 399 kr

Elegant fruktig med inslag av citrus, mandarin, örter, markerad enbärskaraktär, liten pepprig ton, eldig med lång eftersmak i finessrik stil. Elegant!

Hernö Pink BTL (500 ml), Nr 81882, 348 kr

Läckert kryddig med inslag av röda bär, koriander, ingefära, liten sötaktig ton, rabarber, omogna lingon samt enbär. Somrig!
Kryddig smak med inslag av enbär, rosépeppar, koriander, röda bär, vanilj och citrusskal.

Alkoholfri Gin & Tonic Gurka & Svartpeppar, Nr 1980, 19:90 kr

Inte gin men däremot en färdigblandad GT som är alkoholfri. Inslag av både enbär, citrusskal, liten sötma och kryddigt. Alkoholfri!

Hendrick’s Gin (700 ml), Nr 81679, 459 kr

Smakrik, intensiv med markerad komplex karaktär, inslag av både blommor, enbär, pomerans, välbalanserad med lång eftersmak. Klassisk!

AB Stockholms Bränneri Pink Gin (500 ml), Nr 70583, 310 kr

Eldigt, kryddig med inslag av svartpeppar, enbär, zest, röda bär, rabarber med tydlig skalbeska i egen, lätt raffinerad stil. Frivol!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.