Nyligen korades de bästa vinerna på matmässan Gastronord i Älvsjö. Det är den årliga vintävlingen Nordic Wine Challange, där flera av landets bästa vinskribenter provar vinerna blint. Bubbelviner? Jo, vi har ett resultat.
Pizzolato Spumante d’Italia Bianco Extra Dry, Nr 77185, 79 kr
Bubbelvin från Italien som inte är en prosecco med torr, markerat fruktig smak där vi hittar både citrus, päron, tropiska frukter och lite zest. Som i en prosecco.
Bra som aperitif.
Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut, Nr 78979, 129 kr
Bubbel från vår svenska champagnekändis på gröna druvsorter där vi hittar fin frukt, inslag av äpplen, lite kokos, bröd, citrus med massor av fräsch frukt och medellång eftersmak.
Perfekt till tisdagens torskfilé i ugn med gräddig sås.
Ferrari Brut Organic, Nr 7721, 169 kr
Ännu ett bubbel från Italien som charmat den svenska vinkriterkåren… Från nordöstra delen av Italien . Här hittar stenfrukter, mandel, smör, gula äpplen, i balanserad stil.
Gott till lite kallskuret framför tv:n.
Jansz Premium Cuvée, Nr 7957, 189 kr
Spännande bubbel från Tasmanien söder om Australien, känt för sina energiskt fräscha viner. Här hittar vi brioche, komplexa toner, fräschör, gula äpplen, smör i välproducerad, attraktiv stil.
Strålande till löjromstoasten eller till en pasta vongole. Yummy!
Giró Ribot Mare Cava Brut Nature Gran Reserva, Nr 54721, 239 kr
Spännande cava från nordöstra Spanien, ett vin som lagrats lite längre. Här hittar vi fin frukt, inslag av exotisk dito, fat, smör, lite nötter, en smula jordig karaktär med fin krispig syrlighet i avslut.
Perfekt till lite tunt uppskuren pata negra eller en radda pintxos på fisk, skaldjur och sherryvinäger.