Skål för de festliga bubblorna som förgyller ditt glas

Vin med bubblor är en lyxdryck i Sverige. Man kan ofta se hur vänner skrattar tillsammans när de sippar ur varsitt bubbelglas eller glada studenter med blågula band runt halsen som ler stort med sitt champagneglas i handen. Men hur blev det egentligen så här – egentligen?

Det mousserande vinet kan för många ses som en symbol för glädje och fest. Den serveras ofta vid speciella tillfällen, som vid bröllop eller en lyxig aperitif. Med sina bubblor och de flertal smaker som den har, så lockar det många människor till storslagna fester. Visst är vinet en veritabel stämningshöjare som vill hjälpa till att skapa minnen ur varje tillfälle, som till exempel vid firandet av en student.

Att förgylla en grå dag

Att bubbel och fest hänger ihop är det nog inte någon som har missat. Idag är det många människor som gillar att dricka någon slags bubbel. Många svenskar upplever även att en kyld champagne kan förgylla en dyster och grå dag. Sverige hör till de länder som importer mest champagne i världen. Sedan 1600-talet har hovet i Storbritannien haft en kärlek för de ädla dropparna.

Kriskommission i bubblets tjänst

Men det har inte alltid varit kärlek. Redan på 30-talet höll champagnen på att tappa all sin glans. Många upplevde att drycken blev svårdrucken när den innehöll bubblor. Bubblorna orsakade även problem i transporten. Man tillsatte därför en kriskommission för att rädda drycken. Dels genom att satsa på marknadsföring genom att skapa filmer och events.

Egentligen ett misslyckat vin

Det började även att spridas rykten om att det var munken Dom Pérignon som uppfann drycken efter att ha sagt ”Jag ser stjärnorna!” för att få den att verka unik. I själva verket tyckte han att det var ett misslyckat vin, då bubblorna skapades vid en andra jäsning. Men det var viktigt att ha en story kring vinet. Något som fick det att verka kanske mer unikt än vad det egentligen var. Och det kan man ju så här i efterskott konstatera att de lyckades med.

Bubbelvin för att fira

Idag dricker svenskar mousserande vin allt oftare på året, oavsett vilken månad det är. Många gånger brukar det vara i samband med högtidliga tillfällen, men det kan även vara för att fira något eller någon. Förr var det vanligare med champagne, men idag inmundigas även andra former av bubbel, såsom prosecco från Italien eller cava från Spanien. Ett resultat av det ökade utbudet har det medfört att fler människor kan uppleva den bubbliga drycken eftersom prisklassen varierar alltmer idag.

Vinliv tipsar!

Bio Weingut Zahel Ein Wildes Gläschen Pét Nat Rosé, 2023

Riktigt kul Pet nat rosé från Österrike på superdruvan Pint Noir. Här hittar vi härlig fruktighet, massor av charm med inslag av både röda plommon, rostade toner, vattenmelon, tropiska frukter, kryddor, blodapelsin med lång eftersmak med en lätt strävhet som ger vinet karaktär.

Perfekt till grillad kyckling, stekt blodkorv med potatismos eller en sallad med vita bönor och vinäger.

Nr 92678 • 199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.