Favoriten till tisdagsmiddagen – pasta pesto med stekt kyckling – är en snabb, lättlagad rätt. En hemlagad pesto är mycket godare än butiksvarianterna och går att laga på under fem minuter.
Tips! Receptet är enkelt att göra helt vegetariskt. Byt ut parmesan mot grana padano och kyckling mot fetaost eller mozzarella. Vill du göra den vegansk finns veganska alternativ till parmesan på
Ingredienser (4 portioner)
Pesto
- 5 dl basilika
- ½ dl pinjenötter
- 1 dl parmesan
- 5 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- Salt och peppar efter smak
Övriga ingredienser
- 350 g pasta, gärna penne
- 2,5 msk salt
- Pastavatten
- 5 dl kycklingbuljong
- 7 dl kyckling, kryddad och färdigstekt
- 4 dl körsbärstomater
- Parmesan vid servering
Gör så här:
1. Börja med att göra peston. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna på medelvärme. De ska bli gyllenbruna. Ta av från värmen och låt svalna.
2. Mixa basilika, parmesan, vitlök och pinjenötter i en mixer eller med en stavmixer.
3. Droppa i oljan medan mixern eller stavmixern är i gång. Salta och peppra
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet i kycklingbuljongen. Koka bort det mesta av vätskan och spara lite. Blanda med kyckling, körsbärstomater och pesto. Servera med parmesan och ett glas rött!
Vinliv tipsar!

Bollo Sangiovese
Rött vin från Emilia Romagna i mellersta Italien, landets främsta vinregion, som nu också levererar mycket intressant vin, både vitt, rött och bubbel. Håll utkik!
Härlig fruktighet, bra balans med inslag av blåbär, röda bär med rejäl fräschör, viss tanninstruktur, relativt fyllig, smakrikt vin med medellång eftersmak i attraktiv stil.
Det här vinet dricker jag gärna till en pizza med svamp och mozzarella eller till en grillad ryggbiff som serveras med rotfruktsgratäng och en sås på svamp och grädde.
Johan Franco Cereceda
Nr 74128 • 99 kr