Superprojektet som ger mersmak på Etnas unika viner

Plötsligt tornar den upp sig, den väldiga vulkanen. Det ryker lätt från kratern, det ser mer dramatiskt ut än det kanske är mot den blå himlen. Men Etna ska liksom presentera sig så, som en myt. Och nu är vi äntligen här.

Sicilien har blivit lite av ett vinets mecka det senaste decenniet. Det var högt skattat tidigare, för många år sedan, men sen kom andra vindistrikt i världen och snodde stafettpinnen. Sicilien är på dekis, orienterat mot kvantitet och inte kvalitet.

Men man glömde vulkanen Etna i östra delen. Och vad den gör med människorna i trakten. Får dem att älska sitt land, visa upp stoltheten för varje tillfällig besökare. Och när det kommer till vin… ja, det är moderna vinhistoria.

Vin i över 5000 år

Visst har det alltid tillverkats vin här, i närmare 5000 år. Men det var egentligen först för två decennier sedan som det började slå gnistor kring vulkanens viner. Då dök det upp enstaka producenter som förstådd vidden av vad den vulkaniska jordmånen kan ställa till med. Och så ändrade man skärpan.

Vi spolar fram tio år. Nu slår vinerna igenom internationellt. Alla älskar plötsligen Etnas viner, de röda först och sedan de vita. Vi lär oss till och med att sätta rätt antal konsonanter på druvnamnen Nerello Mascalese (blå druva) och Carricante (grön druva).

‒ Det har gått fort, men fokus var tydligt redan från start: att låta terroiren få styra.

Storhet möter lokal stolthet

Orden är Antonio Lafata. Han är nytillkommen vinmakare på Idda, ett storslaget projekt mellan superproducenten Gaja från Piemonte och lokala Graci-familjen. På bara några år har de lyckats leverera fantastiska viner med tydligt ursprung.

‒ Vårt mål är att tillverka mer, men inte för mycket. Det viktiga är ursprungskaraktären. Och kvaliteten, fortsätter signore Lafata.

Två helt unika druvor

Vineriet är helt nytt, det till och med luktar nytt och långt ifrån allt är iordningsställt. Men det går inte att ta miste på projektet: det är exklusivt. Allt är genomtänkt och snyggt utan att vara pråligt. Det liksom andas både känsla för vin och för design.

Vi hinner prova några årgångar av egendomens två viner, ett vitt på Carricante och ett rött på Nerello Mascalese. Det är bra, ruskigt bra viner och det intressanta är att de låter de olika årgångarna verkligen var präglade av variationen. Klimatet gör ju sitt på Sicilien och när vi är här, måste vi nästa hålla i oss i varandra. Så mycket blåser det.

Unika förutsättningar

Men att det blåser är bra. Det får druvorna att torka. Och att Gaja & Co koncentrerat sig på södra sluttningen av Etna, till motsats till de andra hundratals producenterna, har dels med det unika i förutsättningarna att göra. Men också att man vill sticka ut. Bana väg för en ny filosofi i ett stundtals mycket konservativt Sicilien.

Att de lyckats med det ena, vinerna, vet vi. Bara framtiden kan avgöra om de lyckas med det andra.

Men en sak är emellertid säker: Det vore tjänstefel att inte dra nytta av framgångarna Idda har redan idag.

Fotnot. Idda är samma som hon på den sicilianska dialekten. Namnvalet är ingen tillfällighet då lokalborna kallar vulkanen Etna för just Idda, som en allestädes närvarande supermorsa.

Vinliv tipsar!

Idda Etna Rosso, 2021

Superelegant rött vin med massor av ursprung på druvan Nerello Mascalese. Här hittar vi stram fräschör, mjuka tanniner, massor av rödbärig karaktär, smultron, jordgubbar, örter och en härlig, aningen rökig mineralisk karaktär. Elegant, frivolt och samtidigt smakrikt.

Perfekt till stekt blodkorv som serveras med sicilianarnas egen caponata.

Nr 72934 • 479 kr

Nästa artikel
Klassisk korv stroganoff
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.