Stram norditalienare vinvärldens stora älskling

Stram, bångstyrig, generellt svår att få ordning på. Men som i sina bästa stunder kan vara alldeles ljuvlig och älskad av alla. Vinvärlden har sannerligen hittat en ny favorit. Vinliv går till botten med vinvärldens älskling.

Vi befinner oss i Piemonte i nordvästra Italien. Närmare bestämt i trakterna kring Barbaresco och Barolo, två av världens idag mest omtalade, omhuldade och omtyckta vindistrikt. Och det är exakt här vi hittar vinvärldens otvivelaktigt mest älskade favorit.

Vi pratar naturligtvis om Nebbiolo, rödvinsdruvan som främst odlas i Piemonte-regionen i nordvästra Italien. Den är känd för att producera några av världens mest prestigefyllda och långlivade viner. Trots att druvan är relativt svår att odla och ofta kräver specifika förhållanden, är dess karaktär och kvalitet obestridlig när den behandlas rätt.

Olika teorier om namnet

Nebbiolo har odlats i Piemonte i flera hundra år och nämns i historiska dokument från så tidigt som 1200-talet. Namnet tros härstamma från ordet nebbia som betyder dimma på italienska. Detta refererar troligen till den dimma som ofta lägger sig över de kulliga vinodlingarna på hösten, strax innan skörden av druvan.

Men det finns en annan teori kring namnet. Druvan kan faktiskt ha blivit döpt efter det italienska ordet, nobile, som betyder ädel. Den har ju trots allt varit enormt uppskattad från start.

Kräver bästa förutsättningar

Oavsett bakgrund är det en druva som mognar sent. Detta innebär en långvarig exponering för sol och växer bäst på sluttningar med optimal solexponering. Odlingen av Nebbiolo är begränsad till några få specifika områden, eftersom den kräver en unik kombination av klimat och jordmån för att nå sin fulla potential.

Den trivs bäst i kalkrika jordar, ofta med inslag av sandsten och märgel, vilket hjälper till att ge vinerna deras karakteristiska struktur och mineralitet.

Motsägelsefull smakprofil

På grund av druvans höga tanninnivå är vinerna ofta robusta och kan kännas sträva i ung ålder. De mår därför bra av lång lagring, vilket hjälper tanninerna att mjukna och smakerna att integreras.

Många Nebbiolo-viner, särskilt de från Barolo och Barbaresco, kan utan problem lagras i decennier. Men det är som alltid en smaksak. Drick den när du tycker att det är dags.

Viktigt med tid för potential

Barolo och Barbaresco är de två mest berömda vinregionerna för Nebbiolo, och vinerna från dessa områden ses som några av Italiens bästa. Barolo anses vara den kraftigare och mer strukturerade av de två, medan Barbaresco ofta är något mjukare och mer tillgängligt i yngre ålder. Båda kräver dock tid för att visa sin fulla potential.

Förutom dessa två regioner produceras Nebbiolo-viner även i andra delar av Piemonte, som i Langhe och Roero. Utanför Italien finns druvan i mindre utsträckning i länder som USA och Argentina.

Men den når sällan samma höjder som i sin hemregion.

Vinliv tipsar!

La Vecchia Via Barbaresco

Snyggt balanserat vin från supertrendiga Barbaresco. Här hittar vi mycket fin balans med omisskännlig ursprungsprägel, inslag av kryddor, vitpeppar, örter, markerad strävhet med balanserande frukt och fräschör, lång eftersmak med milda röda bär.

Perfekt till en klassisk ostbricka en pasta med svamp.

Nr 74535 • 169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.