Rom i världsklass – perfekt att prova hemma

Rom, destillerad spritdryck som görs av sockerrör, antingen sockerrörsjuice eller melass. Tillverkningsprocessen för rom varierar beroende på producent och region, men den kan delas upp i några grundläggande steg. Vinliv vägleder vägen till rom.

Världens mest sålda spritkategori, brukar man säga. Populär är den, inte minst för sin mångfald. Det finns ju rom i flera varianter: mörk rom, lagrad, vit, smaksatt. För att nämna de vanligaste.

Och så har vi konsumtionstillfället. Som drinkbas, som avec, kanske som aperitif. Numera använder vi gärna rom i matlagningen. Tänk en svampsås och så häller man i några centiliter rom i den.

Men vi tar det från början och tittar på den grundläggande stegen i tillverkningsprocessen: jäsning, destillation, lagring och buteljering.

Råmaterial från tropiska skogar

Basen för romproduktion är sockerrör, en växt som främst odlas i tropiska regioner. När sockerrören skördas, pressas de för att extrahera saften.

Saften kan användas direkt i romtillverkningen, eller så kan den kokas och kristalliseras till socker, vilket lämnar efter sig melass som en biprodukt. Både sockerrörsjuice och melass används som råmaterial för olika typer av rom.

Jäsning ger romen smakprofil

Jäsningsprocessen är avgörande för att omvandla sockerarterna i sockerrörsjuice eller melass till alkohol. Jästen tillsätts för att påbörja jäsningen, där socker omvandlas till alkohol och koldioxid.

Hur lång tid denna process tar beror på faktorer som temperatur, jäststam och producentens specifika metoder, men det kan ta allt från ett par dagar till flera veckor. Den här fasen påverkar också rommens smakprofil, eftersom olika jästsorter kan skapa olika smaker och aromer.

Destillation på två olika sätt

Efter jäsningen destilleras den alkoholhaltiga vätskan för att koncentrera alkoholen och avlägsna oönskade komponenter. Destillationen sker i antingen traditionella pot stills (enkelpannor) eller kolonnpannor.

Pot stills används ofta för att skapa tyngre, mer smakrika romtyper, medan kolonnpannor producerar en lättare och renare rom. Under destillationsprocessen separeras alkoholen från andra ämnen, och resultatet blir en klar, stark sprit.

Lagring från månader till år

Efter destillationen kan rommen lagras för att utveckla sin smak. Lagring sker vanligtvis i ekfat, som ofta har använts tidigare för att lagra andra spritsorter, som bourbon eller sherry. Under lagringen absorberar rommen smakämnen från träet, vilket ger den karaktär och komplexitet.

Färgen på rommen påverkas också av fatlagringen; mörk rom lagras längre och får därmed en djupare färg och mer robust smak, medan ljus rom antingen inte lagras alls eller filtreras för att ta bort färgen. Lagringstiden varierar, men kan vara från några månader till flera år.

Blandning ett avgörande moment

Innan rommen buteljeras, kan den blandas för att uppnå en specifik smakprofil. Master blenders kan kombinera olika romsorter från olika fat för att skapa en balanserad produkt.

Vid detta steg kan vissa romproducenter också tillsätta smakämnen eller sötning för att justera rommens karaktär, särskilt om de tillverkar smaksatt eller sötad rom.

Vinliv tipsar!

Plantation Experience

Nr 11426 • 509:-

Superkul romlåda med sex småflaskor på 100 milliliter styck: 3 Stars, Original Dark, Grande Reserve, Gran Añejo, XO och Special Dry. Perfekt för en provning eller bara testa sig fram till nya, spännande favoriter.

LÄS MER
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.