Publicerat 26/5 - 2020

Gör din egen sill – med bästa tips på nubbe

Hur gott är inte sill? Och den man gör själv är den allra godaste. Känslan liksom att den är egenproducerad går inte av för hackor. Vinliv presenterar därför tre blixtsnabba sillrecept perfekt för sommarens begivenheter. Tar en kvart att slå ihop. Avnjut i lugn och ro med kokt potatis och nubbe.

Klassisk sill med rödlök

Gör så här

Skölj sillen och klipp i mindre bitar.

Blanda vatten, ättika och socker. Rör till sockret lösts upp.

Skär rödlöken i tunna skivor, krossa krydd- och vitpeppar.

Varva sill i en glasburk med krossade pepparblandningen, nejlikor och lagerblad. 

Häll över lagen. Låt stå i kylskåp 1-2 dygn.

Ingredienser, stor burk

2 pkt inläggningssill (à 420 g)

1,5 dl vatten

0,5 dl ättikssprit

2 dl strösocker

1 rödlök

2 tsk kryddpeppar

1 tsk vitpeppar

4 kryddnejlikor

1 lagerblad

Krämig sill på pepparrot med baconkrisp

Gör så här

Skölj sillen och klipp i mindre bitar.

Skär salladslöken i tunna skivor. Skär äpplet i tärningar. 

Stek baconet tills det blir krispigt. Lägg sedan på hushållspapper, låt rinna av. Mortla det grovt.

Vispa crème fraichen tjock. Blanda med majonnäsen. 

Tillsätt sill, lök, äpple, pepparrot, persilja och bacon. 

Smaka av med salt och peppar. 

Lägg över i en glasburk med lock. Låt stå i kylskåp 1-2 dygn.

Ingredienser, stor burk

1 pkt inläggningssill (à 420 g)

2 salladslökar

1 äpple

50 g bacon

1 dl crème fraîche

1 dl majonnäs

3 msk riven pepparrot på tub

1 msk hackad persilja

Salt och svartpeppar

Sill på champagne

Gör så här

Skölj sillen och klipp i mindre bitar. 

Blanda crème fraîche och champagne försiktigt, bubblorna får inte försvinna.

Varva sill, salladslök och bubbelblandningen i en glasburk. 

Rör ner forellrommen i blandningen, försiktigt så inte äggen går sönder.

Dra igen locket ordentligt.

Låt stå i kylskåp 1-2 dygn.

Ingredienser, stor burk

1 pkt inläggningssill (à 420 gram)

2 dl crème fraîche

2 dl champagne

2 salladslökar

5 msk forellrom


Vinliv tipsar!


Nubbe för traditionalisten

Aalborg Jubilæums Akvavit

Nr 178 • 255 kr (350 ml)

Urtypen för ett riktigt gott brännvin med härlig alkoholhetta, inslag av koriander, pomerans, citronskal, kryddor, dill, aningen pepprig, kummin med lång eftersmak i balanserad stil med liten uppvägande sötma.

Nubbe för hipstern

Swedish Tonic Gin & Tonic snaps

Nr 82919 • 299 kr (500 ml)

Supercool snaps som egentligen är en GT med sköna inslag av enbär, kryddor, lime, fläder, örter och en lätt blommig ton i avslut.

Nubbe för den lite sötsugna

Hallands Fläder

Nr 7 • 259 kr (700 ml)

Snygg fruktsötma med markerade bärig, blommig ton, inslag av fläder, julkryddor, apelsin i balanserad, välproducerad stil.