Publicerat 26/5 - 2020

Gör din egen sill – bästa recepten

Hur gott är inte sill? Och den man gör själv är den allra godaste. Känslan liksom att den är egenproducerad går inte av för hackor. Vinliv presenterar därför tre blixtsnabba sillrecept perfekt för sommarens begivenheter. Tar en kvart att slå ihop. Avnjut i lugn och ro med kokt potatis och nubbe.

Klassisk sill med rödlök

Gör så här

Skölj sillen och klipp i mindre bitar.

Blanda vatten, ättika och socker. Rör till sockret lösts upp.

Skär rödlöken i tunna skivor, krossa krydd- och vitpeppar.

Varva sill i en glasburk med krossade pepparblandningen, nejlikor och lagerblad. 

Häll över lagen. Låt stå i kylskåp 1-2 dygn.

Ingredienser, stor burk

2 pkt inläggningssill (à 420 g)

1,5 dl vatten

0,5 dl ättikssprit

2 dl strösocker

1 rödlök

2 tsk kryddpeppar

1 tsk vitpeppar

4 kryddnejlikor

1 lagerblad

Krämig sill på pepparrot med baconkrisp

Gör så här

Skölj sillen och klipp i mindre bitar.

Skär salladslöken i tunna skivor. Skär äpplet i tärningar. 

Stek baconet tills det blir krispigt. Lägg sedan på hushållspapper, låt rinna av. Mortla det grovt.

Vispa crème fraichen tjock. Blanda med majonnäsen. 

Tillsätt sill, lök, äpple, pepparrot, persilja och bacon. 

Smaka av med salt och peppar. 

Lägg över i en glasburk med lock. Låt stå i kylskåp 1-2 dygn.

Ingredienser, stor burk

1 pkt inläggningssill (à 420 g)

2 salladslökar

1 äpple

50 g bacon

1 dl crème fraîche

1 dl majonnäs

3 msk riven pepparrot på tub

1 msk hackad persilja

Salt och svartpeppar

Sill på champagne

Gör så här

Skölj sillen och klipp i mindre bitar. 

Blanda crème fraîche och champagne försiktigt, bubblorna får inte försvinna.

Varva sill, salladslök och bubbelblandningen i en glasburk. 

Rör ner forellrommen i blandningen, försiktigt så inte äggen går sönder.

Dra igen locket ordentligt.

Låt stå i kylskåp 1-2 dygn.

Ingredienser, stor burk

1 pkt inläggningssill (à 420 gram)

2 dl crème fraîche

2 dl champagne

2 salladslökar

5 msk forellrom

Vinliv tipsar!

Nubbe för traditionalisten

Aalborg Jubilæums Akvavit

Nr 178 • 255 kr (75 cl)

Urtypen för ett riktigt gott brännvin med härlig alkoholhetta, inslag av koriander, pomerans, citronskal, kryddor, dill, aningen pepprig, kummin med lång eftersmak i balanserad stil med liten uppvägande sötma.

Nubbe för hipstern

Tantolundens Akvavit

Nr 86221 • 299 kr (50 cl)

Lokalt, lite instängt och från hipster-epicentrum Söder i Stockholm. Men nubben är riktigt god, har markerade inslag av dill, krondill i balanserad, kryddstark stil. Råvarorna tas från odlingar i Tantolunden på Söder i huvudstaden.

Nubbe för nykteristen

Ceder’s Classic non-alc alt-gin

Nr 11552 • 229 kr (50 cl)

Utbudet på Systembolaget är under all kritik! Med god vilja och om man gillar enbär, är detta faktiskt det enda alternativet. Det bästa i nuläget är att göra snapsen själv. Vi lovar att återkomma med riktigt bra recept på det.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.