Torkad och saltad bacalao är en viktig ingrediens i det portugisiska köket. Ett populärt sätt att tillaga bacalao är genom rätten Bacalhau à Brás. Vinliv tipsar!
Gör så här
Blötlägg bacalaon i kallt vatten i 24 timmar. Byt vatten flera gånger för att få bort överflödigt salt.
Koka den blötlagda bacalaon i vatten i 10-15 minuter, tills den är mycket mjuk. Ta bort skinnet och benen och smula fisken i mindre bitar.
Stek potatis i olivolja i en stor stekpanna tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt dem rinna av på hushållspapper för att avlägsna överflödigt olja.
Stek lök och vitlök i samma panna. Tillsätt mer olja och stek den finhackade löken och vitlöken tills de är mjuka.
Lägg i bacalaon i pannan med löken och vitlöken. Rör om och låt det steka tillsammans i några minuter så att smakerna integreras.
Vänd sedan ner de stekta potatisskivorna i pannan med bacalao, lök och vitlök. Blanda försiktigt.
Slå äggen över blandningen och rör om kontinuerligt tills äggen stelnar och blandningen får en krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan. Servera med ett gott glas vin.
Ingredienser 4 personer
400 g torkad och saltad bacalao
400 g potatis, tunt skivade
1 stor lök, finhackad
4 ägg
4 vitlöksklyftor, finhackade
Färsk persilja, grovt hackad
1 dl olivolja
Salt och peppar efter smak
Vinliv tipsar!
Porta 6 Branco, 2022
Nr 22018 • 84:-
Superfräscht vin från Lisboa-regionen i Portugal på lokala druvsorter. Här hittar vi härligt frukt, inslag av päron, blommor, gröna äpplen, tropiska inslag, citron och passionsfrukt i fin balans.
Perfekt till Portugals signaturrätt bacalao.