Har du varit ute och fiskat abborre så finns det hundratals sätt att laga till den läckra fisken. Köper du ett fruktigt vin till maten så har du skapat den perfekta sommarmåltiden och kan dessutom känna dig nöjd med att ha ätit något riktigt nyttigt och magert.
Stekt abborre – det här behöver du:
- 4 abborrar
- 1 dl ströbröd
- 2 msk smör
- 1 msk olja
- 1 ägg
- 1 krm peppar
- 1 tsk salt
- Dill, persilja och kokt potatis till serveringen
Så här gör du:
- Filéa abborrarna.
- Vänd filéerna i uppvispat ägg och sedan i ströbröd som blandats med peppar och salt.
- Låt paneringen stelna.
- Hetta upp olja och smör i stekpanna. Smöret ska bli lätt brynt.
- Lägg ner filéerna. Stek dem frasiga i 5 minuter på vardera sida.
- Servera dina filéer med potatis, dill och persilja.
Abborre i musselsås – det här behöver du:
- Abborre (ca 1,3 kg)
- 3 dl torrt vitt vin
- Vatten
- Salt
- Peppar
Till såsen:
- 5 dl av kokspadet
- 1 burk musslor i vatten
- 2 äggulor
- 2 msk margarin
- 2 msk vetemjöl
- 250 g kantareller
Så här gör du:
- Filéa abborren.
- Lägg filéerna i en gryta.
- Strö över peppar och salt.
- Häll på vinet och vattnet så att det täcker.
- Låt fisken koka upp och sjuda på svag värme i 8 minuter.
- Ta av kastrullen från plattan.
- Låt fisken dra i buljongen under lock (ca 5 minuter).
- Häll av musselspadet (det ska sparas).
- Gör i ordning kantarellerna och skär dem i bitar.
- Stek svamparna i margarin.
- Smält margarinet till såsen i en kastrull. Rör ner vetemjölet.
- Späd under vispning med fiskbuljongen.
- Smaksätt med extra peppar och salt om du tycker att det behövs.
- Vispa äggulorna med musselspadet. Rör ner i såsen som inte får koka mer.
- Blanda kantareller och musslor i såsen.
- Häll såsen över filéerna i grytan.
Stuvad aborre – det här behöver du:
- 4 abborrar
- 3 msk margarin
- 1,5 tsk salt
- 1 dl hackad dill
- 0,5 dl hackad persilja
- 0,5 dl hackad citronmeliss
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl fiskbuljong
- Saft från en halv citron.
Så här gör du:
- Flå abborrarna. Gnid in dem i salt.
- Smält 1 msk margarin i en låg gryta.
- Ta grytan från värmen.
- Strö hälften av kryddörterna i grytans botten.
- Lägg abborrarna ovanpå med ryggsidan upp.
- Strö över resten av det kryddgröna.
- Häll över citronsaft och fiskbuljong.
- Rör resten av margarinet med mjölet. Klicka ner det i grytan.
- Låt grytan sjuda på svag värme under lock i 15 minuter.