Godaste matpajen med rökt lax och broccolini

En matpaj fungerar lika bra till middagsbjudningen som till matlådan. Den här pajen med salt, rökt lax och söt broccolini är enkel att tillaga och är oerhört god. Servera med en sidosallad så blir den fräschare och ännu mer festlig. 

Den här pajen gör du helst med broccolini, eller bellaverde som grönsaken egentligen heter. Broccolini har en lång stjälk och är både sötare och mildare än vanlig broccoli. Hittar du inte broccolini i affären så fungerar vanlig broccoli utmärkt. 

Ingredienser (6 portioner)

Pajdegen

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllningen

  • 150 g rökt lax, strimlad
  • 30 g spenat
  • 150 g broccolini, hackad
  • 150 g cheddar eller annan smakrik ost
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ekologiska ägg
  • Salt och peppar efter smak
    👉 Servera med creme fraiche och sidosallad

Gör så här: 

1. Gör pajdegen. Börja med att skära smöret i kuber. Nyp ihop smöret med vetemjölet. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg, men knåda inte. Tryck ut i en pajform och låt vila i kylen i 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda skalet i 10 minuter.

3. Ånga broccolini över en kastrull med kokande vatten. Det tar max två minuter eftersom broccolinin är så spröd. 

4. Ta fram lite hushållspapper och försök att pressa ur vätskan ur spenaten. 

5. Blanda äggstanningen nu. Vispa ihop ägg, grädde, salt och svartpeppar

6. När pajskalet är färdigt är det dags att dra ner värmen till 200 grader. 

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.