Här byggs Sveriges största vingård

Koenigsegg, känd för sina lyxbilar, ger sig nu in i svenska vinbranschen. Tanken är att skapa landets största vinodling.  Och kombinera uråldrig teknik med framtidsvisioner.

Att Sverige håller på att etablera sig som ett vinland i vardande, har vi i Vinliv skrivit om i flera artiklar. Nya vingårdar skapas, det experimenteras med druvor och det finns vissa producenter som tillverkar vin av högsta klass.

Stort och visionärt

Problemen har ju tidigare varit brist på erfarenhet. Men det har man nu tagit igen med råge under de två decennier svenska vinbönder satsat stort och visionärt.

Och på tal om visioner, nu står det klart att superlyxbiltillverkaren Koenigsegg, hemmahörande i skånska Ängelholm, kommer att satsa stort på vinproduktion i Sverige.

85 000 vinstockar

Nyligen har det nämligen planterats hela 85 000 vinstockar, skriver nättidningen Bjäre.nu.

– Med 85 000 stockar och 20 hektar mark är detta den största planteringen i Sveriges vinhistoria och den största i världen i år, det fick jag bekräftat av Sveriges branschorganisation för oenologi och vitikultur nyligen, berättar Jeppe Appelin, en av pionjärerna inom svenskt vin och som är med och driver projektet.

Nydanande viner

Vinodlingen är uppdelad på två platser, Barkåkra i Ängelholms kommun och Lervik i Båstad.

– Visionen är att skapa nydanade viner genom att kombinera uråldrig teknik med modern biodynamik och ett kreativt sinne, menar Halldora von Koeningsegg från ägarfamiljen och fortsätter:

‒ Detta är ett äventyr som hela familjen och vänner engagerar sig i och hjälper till med.

Enligt uppgift kommer vinerna inte heta Koeningsegg, men det kommer att finnas en koppling mellan vinerna och familjen.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.