Kyckling är alltid lika gott och passar särskilt bra på våren då man ofta vill ha mat som är lagom mättande. Vill du få i dig livsviktiga mineraler och vitaminer utan att behöva lägga ut en förmögenhet så är kyckling någonting för dig. Kyckling är dessutom en rätt som passar mycket bra till såväl rött som vitt vin, så här är det bara att vraka och välja.
Kyckling i vermouth – det här behöver du:
- 1 kyckling på 1200 g
- 12 schalottenlökar (små)
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk basilika
- 2 msk olja
- 1 tsk rosmarin
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk hackad dill
- 1 klyfta vitlök
- 3 dl torr vermouth
- 1 tsk maizena
- Salt
- Peppar
Så här gör du:
- Stycka kycklingen efter att du tinat den.
- Torka bitarna ordentligt.
- Blanda salt, peppar och mjöl.
- Vänd kycklingbitarna i blandningen.
- Skålla och skala schalottenlökarna.
- Bryn kycklingbitarna och schalottenlöken i oljan.
- Tillsätt basilika, rosmarin, hackad persilja, hackad dill, krossad vitlök och 2,5 dl vermouth.
- Lägg på lock. Låt kycklingen sjuda över svag värme i ca 35 minuter.
- Ta upp kycklingen.
- Smaka av såsen. Red den med maizena utrörd i resten av vermouthen.
- Låt såsen koka upp. Häll den över kycklingbitarna.
- Strö över hackad dill och persilja.
- Servera direkt.
Kyckling med mandel – det här behöver du:
- 1 kyckling på ca 1,5 kg
- 1 knippa persilja
- 2 tsk salt per l vatten
- 1 dl mandel
- 20 smålökar
- 250 g champinjoner
- 3 msk olja
- 2 tsk maizena
- 1 msk kinesisk soja
- Salt
- Peppar
Så här gör du:
- Skölj och torka kycklingen.
- Lägg den i en gryta. Häll på vatten så att det täcker.
- Koka upp, skumma och tillsätt persilja.
- Låt kycklingen sjuda under lock i 1 timme.
- Skålla och skala mandeln.
- Dela mandeln en gång på längden.
- Ansa, skölj och torka svamparna.
- Dela champinjonerna i fjärdedelar.
- Skålla och skala löken.
- Ta upp kycklingen. Den är ännu inte färdigkokt.
- Flå av skinnet.
- Skär köttet från benen. Stycka det i fina strimlor.
- Sila buljongen.
- Rosta mandeln i oljan så den får färg.
- Ta upp mandeln.
- Bryn köttet i ca 7 minuter.
- Ta upp köttet.
- Bryn lök och svampar i samma olja.
- Tillsätt kycklingköttet och låt alltsammans steka några minuter till. Värmen ska vara mycket svag.
- Rör ut maizenan i 3 dl av den kalla, silade buljongen.
- Koka upp under omrörning.
- Smaksätt med soja, salt och peppar.
- Häll såsen över kycklingblandningen och låt rätten sjuda i ca 5 minuter.
- Strö över mandeln och servera med ris.
Kycklinggryta – det här behöver du:
- 1 kyckling på ca 1,2 kg
- 3 purjolökar
- 4 morötter
- En halv rotselleri
- 3 dl vatten
- 2 msk smör
- 0,5 tsk mejram
- 250 g djupfrysta ärtor
- Salt
- Peppar
Så här gör du:
- Skölj, torka och stycka kycklingen i 8 bitar.
- Ansa och skölj purjolökarna.
- Skala morötterna.
- Skär purjo och morötter i skivor.
- Skala sellerin och skär den i tärningar.
- Bryn kycklingbitarna på alla sidor.
- Lägg ner grönsakerna i grytan. Häll på vatten.
- Krydda med mejram, salt och peppar.
- Låt rätten sjuda under lock tills kycklingen är mör.
- Tillsätt ärtorna under koktidens sista minuter.
- Servera direkt ur grytan.
- Ät grytan tillsammans med kokt potatis.
Vinliv tipsar!
Heinrich Biodynamic Red
Härligt vin med markerat fruktig karaktär på de inhemska blå druvorna Blaufränkisch och Zweigelt. Markerat rödbärig ton med inslag av salvia, örter, körsbär, liten vaniljsötma, fat, vild hallon, fin balans, elegant i lätt, elegant stil.
Nr 5784101 • 149 kr