Lysande rött (och vitt!) vin från Australien

Det finns en del hemligheter man inte riktigt vill avslöja, som är för bra för att vara sanna. Som att de röda vinerna från Australien tillhör toppskiktet i vinvärlden… Ups!

Det ska villigt erkännas: här har vi ett vinland kvar att upptäcka. Eller snarare att återupptäcka. För vinerna från Australien, ett av svenska vinkonsumenters favoritländer för många, många år sedan, är idag så bra att man inte längre får behålla dem för sig själv.

Så det är lika bra att avslöja hur det ligger till. 

Inte nog med att Australien står för mängder av uppfinningar när det kommer till vinindustrin, vinerna är också av högsta klass. I synnerhet dem på Grenache, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Shiraz, druvan som verkligen satt landet på vinkartan.

Toppdruvan Shiraz

Shiraz som egentligen är Syrah, som den kallas i Frankrike, men där australiensarna gjorde den till sin genom att göra en annan typ av vin, mer fruktigt, mer drickbart vid tidiga ålder och mer ursprung i form av eukalyptus och mynta som kännetecknande egenskaper. 

Även druvan Semillon hade en storhetstid där man bland annat producerade torra vita viner som doftade alldeles underbart söt, av torkade aprikoser, saffran och honung… Så gott!

Men uppfinningarna då? Jo, skördemaskinen utvecklades här, alltså kunskapen att kunna skörda maskinellt istället för manuellt (som är dyrare och tar avsevärt längre tid), bag in boxen som blev en hit redan 1970-talet down under, att placera ekstavar i de jättelika ståltankarna med vin för att ge vinet en fatkaraktär… innovativt, inte alltid comme il faut, men som skakat om den konservativa vinvärlden på fler än ett sätt.

Well done!

Ikonvinet Grange är en annan sak som satt landet på kartan. Detta vin som skapades av vinmakaren Max Schubert på Penfolds, i lönndom då ledningen för Penfolds inte tyckte man skulle hålla på med prestige och annat larv. Men mr Schubert lyckades skapa ett vin som fick enormt erkännande och är idag, förstå årgång som gjordes var 1951, att betrakta som en milstolpe för Nya världens vinindustri, ett vin som än idag håller absoluta världsklass. 

Australien är känt för sitt fantastiska distrikt Coonawarra där man producerar röda viner på Cabernet Sauvignon och är klassat som ett av de allra bästa distrikten i världen för just denna druva. Därtill hittar vi Western Australien där man traditionellt jobbat med Bordeaux-blandningar (och vilka viner!), alltså rött på Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Blå druva med egen profil

Men är det något Australien är känt för är det den ovan nämnda druvan Shiraz. I många delar av världen kallad Syrah, inte minst i Frankrike och norra Rhône. Men fler och fler länder använder sig av namnat Shiraz för att markera vinstilen. För de skiljer sig åt. Där Syrah är stram, sträv och har mörkfruktighet och lång lagringsbarhet, är Shiraz mer direkt med inslag av björnbär, eukalyptus, mjukare strävhet och ämnad att dricka inom något år.

Namnet Shiraz, för övrigt, kommer från den persiska staden Shiraz, där druvan sägs ha sitt ursprung… något fransmännen bestrider med största allvar. Förstås.

Det finns avsevärt mer i Australien som är intressant, exempelvis att man länge haft en genuin starkvinstradition (riktigt gott även detta), att man idag satsar mer än någonsin på kvalitet, att man gärna experimenterar med udda druvor, som Durif, denna märkliga råvara som är en korsning mellan druvorna Peloursin och Syrah, skapad av fransosen François Durif. Ibland går den under namnet Petit Syrah. Och att man idag gör viner i alla stilar och att man gör det bra.

En kul början på en gammal bekant som åter visar varför vi ska vända blicken mot andra sidan jordklotet. 

Det är här det händer.

Kortfakta Australien

Viktigaste blå druvor är Shiraz, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Grenache.

Viktigaste gröna drivor är Chardonnay, Semillon, Riesling och Sauvignon Blanc. 

Australien är indelat i sju vinområden: Western Australia, South Australia, Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmanien och Northern Territory. 

Mest kända är Western Australia och South Australia. Tasmanien är kanske det mest hajpade för närvarande.

Vinrankor sattes första gången på den australiska kontinenten redan 1788.

Vinlagstiftningen går under beteckningen GI, geographical indications och innefattar fem nivåer:

  • Superzon (South Eastern Australia)
  • State
  • Zone
  • Region
  • Subregion

Australien är ett av världens största exportländer för vin

Filmtajm!

Lär dig mer om det väldiga vinlandet Australien!


Vinliv tipsar!

Lodge Hill Shiraz, 2019, Nr 93707, 159 kr

Mycket välproducerat och välbalanserat rött vin från Australien på signaturdruvan Shiraz. Här hittar vi inslag av vanilj, fat, kakao, mörka bär, skogsbär, liten kryddig ton, tapenade, salvia och plommon med relativt lång eftersmak. Perfekt till en grillad T-bone med coleslaw och potatisgratäng.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.