De här vinerna ska du lagra

Att lagra vin är att ge vinet en chans att utvecklas. Få en riktigt härlig smak med inslag av läder, stall och mogen frukt. Men vilka viner handlar det om? Vinliv tipsar.

Köpt ett dyrt vin som varit odrickbart?

Tänkte väl det. Det kan ju bero på flera saker, men om vinet är dyrt, från en sen årgång och kommer från ett riktigt bra område, kan det vara så att vinet är för ungt. Att det måste lagras. Lagras?

Från stramt till mjukt

Jo, för när ett vin lagras, mjuknar det. Istället för att upplevas som torrt, syrligt som en citron eller bara alldeles för strävt som gör att du inte kan prata på en stund, kommer det istället att vara mjukt, elegant och med en skön känsla. Om det får några år på nacken.

Tänk på det nästa gång du köper vin på Systembolaget. Att lägga ut 300 kronor på ett vin som sedan är för ungt för att konsumeras är bortkastade pengar.

Läs på för att hitta rätt

Men hur ska du då veta vilka viner som ska lagras? Det är inte alltid lätt. Läs vad vinskribenter säger, vad som står på Systembolagets sajt, vad vi på Vinliv tipsar om och vad leverantörerna kommunicerar.

Generellt gäller:

  • Dyra röda viner från senaste årgångarna från bra distrikt som Bordeaux, Barolo, Priorat och Napa Valley med markerad strävhet, syra och massor av frukt. 
  • Dyra vita viner från senaste årgångarna från bra distrikt som Chablis, Meursault, Sancerre och Rheingau med mycket hög syra, minerala toner och frukt.  
  • Alla dyra söta starkviner som portvin och madeira, gärna årgångsbetecknade som med sin sötma och höga alkohol kan lagras i princip hur länge som helst.

Köp flera flaskor och lär mer

Det allra roligaste är ju att köpa flera flaskor av samma vin och öppna dem med några års mellanrum. Bara för att lära sig hur de utvecklas.

För en sak är säker: det kommer bara att bli godare och godare.

Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Barolo Bussia

Vin från Barolo i norra Italien, idag världens mest hajpade vinområde men som verkligen levererar enastående viner.

Mycket strävt vin med rejäl syra i tydlig Barolostil, ungt med inslag av rosor, nypon, torkade lingon, fat och kryddiga toner och lång eftersmak.

Optimalt till en risotto på svamp med parmesan och färsk tryffel, dra några extra varv med pepparkvarnen innan servering. Eller till vår svenska nationalrätt falukorv med stuvade makaroner.

Nr. 77350 • 299 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.