Publicerat 10/11 - 2019

De här vinerna ska du lagra

Att lagra vin är att ge vinet en chans att utvecklas. Få en riktigt härlig smak med inslag av läder, stall och mogen frukt. Men vilka viner handlar det om? Vinliv tipsar.

Köpt ett dyrt vin som varit odrickbart?

Tänkte väl det. Det kan ju bero på flera saker, men om vinet är dyrt, från en sen årgång och kommer från ett riktigt bra område, kan det vara så att vinet är för ungt. Att det måste lagras.

Lagras?

Jo, för när ett vin lagras, mjuknar det. Istället för att upplevas som torrt, syrligt som en citron eller bara alldeles för strävt som gör att du inte kan prata på en stund, kommer det istället att vara mjukt, elegant och med en skön känsla. Om det får några år på nacken.

Tänk på det nästa gång du köper vin på Systembolaget. Att lägga ut 300 kronor på ett vin som sedan är för ungt för att konsumeras är bortkastade pengar.

Men hur ska du då veta vilka viner som ska lagras? Det är inte alltid lätt. Läs vad vinskribenter säger, vad som står på Systembolagets sajt, vad vi på Vinliv tipsar om och vad leverantörerna kommunicerar.

Generellt gäller:

  • Dyra röda viner från senaste årgångarna från bra distrikt som Bordeaux, Barolo, Priorat och Napa Valley med markerad strävhet, syra och massor av frukt. 
  • Dyra vita viner från senaste årgångarna från bra distrikt som Chablis, Meursault, Sancerre och Rheingau med mycket hög syra, minerala toner och frukt.  
  • Alla dyra söta starkviner som portvin och madeira, gärna årgångsbetecknade som med sin sötma och höga alkohol kan lagras i princip hur länge som helst.

Det allra roligaste är ju att köpa flera flaskor av samma vin och öppna dem med några års mellanrum. Bara för att lära sig hur de utvecklas.

För en sak är säker: det kommer bara att bli godare och godare.

Vinliv tipsar om lagringsbara viner!

Barolo Giacosa Fratelli 2015

Friskt vin med lite julkryddiga toner, tydlig fatton, inslag av röda bär, kryddor, nypon, intensiv strävhet med lång eftersmak.

Nr 76560 • 199 kr

Kan lagras: 5-10 år

Les Terrasses 2016

Mustigt, smakrikt vin med tydlig fatkaraktär, toner av mogna plommon, choklad, vaniljsötma, viss strävhet och julkryddiga inslag.

Nr 90521 • 299 kr

Kan lagras: 5-8 år

Château Mayne Lalande 2015

Bra balans med inslag av svarta vinbär, choklad, vässad blyertspenna, rostade fat, choklad och mocka och lång, stram eftersmak.

Kan lagras: 4-7 år