Värmen ställer till det för vinmakare runt om i världen. I Bordeaux har man redan tagit det drastiska beslutet att tillåta nya druvor.
Det är varmare idag än för bara något decennium sedan. Vinproducenter runt om i världen berättar att de nu skördar tidigare, ibland flera veckor, än tidigare. Druvorna mognar helt enkelt fortare och det har med den globala uppvärmningen att göra.
Kortsiktigt är det svårt för vinodlarna att göra något åt det. Många har experimenterat med okonventionella uppbindningar, så att vinrankans blad skyddar druvklasarna mot den värsta solexponeringen.
Plantering på hög höjd
Men resultatet är långt ifrån tillfredställande. Andra väljer att nyplantera på högre höjd, där det är svalare.
I klassiska Bordeaux tar man nu en helt annan och en mycket udda väg för att säkra en fortsatt vinproduktion, nämligen att tillåta odling av andra druvor än de för området traditionella.
Bland annat kan vi komma att vänja oss vid att både den portugisiska druvan Touriga Nacional och den spanska Albariño kan dyka upp i vinerna, skriver bland annat fransk press.
100 år gammal lagstiftning
I den strikt reglerade vinvärlden är dessa uppgifter inget annat än sensationella. Bordeaux är ju en av de mest klassiska vinregionerna i världen, känd inte minst för sin konservatism och för att ha haft en vinlagstiftning i snart 100 år.
Om nu vinmyndigheterna i Frankrike godkänner det kontroversiella förslaget, blir det tillåtet för producenterna att börja odla dessa druvor från och med 2020.
Vinliv tipsar!
Les Hauts de Granget, 2016, nr 3814, 189 kr
Riktigt stiligt rött vin från Bordeaux, dessutom från kanonårgången 2016 på blandningen Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon.
Massor av skön ursprungsprägel i detta röda vin från Bordeaux med inslag av blyertspenna, svarta vinbär, fat, en liten brödig ton, kaffe, choklad, piptobak, vaniljsötma, fin struktur och lång eftersmak.
Detta vin dricker jag mycket gärna till en grillad lammfilé som serveras med egengjort rotmos och en sötsyrlig krämig röra på gräddfil-bas.