Vinglädje i världens bästa Rhône

Stort, ibland obegripligt stort. Men vilka viner! Södra Rhône har kommit att bli en favorit för många vinälskare. Vinliv djupdyker rakt ner i famnen på Frankrike och en av världens mest spännande vinregioner.

Var början man?

Ja, det är lätt att känna sig en smula vilsen när man kliver av snabbtåget från Paris och hamnar på perrongen på Avignons centralstation. Vrider man sig 360 grader är det vindistrikt vart man än tittar. Och det är inga dussindistrikt heller, utan områden som producerar en mångfald spännande viner, alltifrån frivolt vitt, via klassisk rosé till smakintensivt rött. Och däremellan lite sött.

Klart man vill hänga i Rhône. Staden Avignon är ju dessutom precis så där charmigt sydfransk man drömmer om med uteserveringar med vitrutiga bordsdukar och franska, lite småsnobbiga servitörer.

Påvedömet till Avignon

Att vi pratar vinhistoria blir man varse vid nästan samtliga producentbesök. Många egendomar är gamla, har traditioner tillbaka till 1200- och 1300-talet, grundade av katolska munkar, detta i samband med att påvedömet flyttades från Rom till Avignon. 

Men om vi istället koncentrerar oss på nuet, ser vi att vinområdet inte bara har en historia, utan en i detta nu, 2021, enorm mångfald viner som på sätt och vis representerar just mångfald och vinglädje i regionen.

Visst dominerar de röda vinerna, vi är inte långt från vare sig Châteauneuf-du-Pape, ett av världens mest välrenommerade vindistrikt, Vacqueyras eller Gigondas. Vi ser också om vi sträcker på oss distriktet Luberon i sydost, där man producerar inte minst mycket spännande vitt vin, är ett överraskande bra exempel på hur det står till med just vitvinsindustrin i Rhône. 

Rosévin i matorienterad stil

Samtidigt har vi ju Tavel, rosévinsdistriktet med både charm och unikhet. Här har alltid producerats mer matorienterade roséviner, långt från den stil vi idag föredrar. Men det är en tidsfråga innan vi hittar tillbaka. 

Annars finns det två intressanta ytterligheter i regionen som alltid är värda att uppmärksammas: det övergripande och starkt framväxande vindistriktet Côtes-du-Rhône och det klassiska, traditionstyngda Châteauneuf-du-Pape. Det är ofta samma druvor som odlas, gärna Grenache, Syrah och Mourvedre, men där uttrycket i respektive vin är två helt olika och just en sådan sak som gör Rhône till vad det är – stort, intressant och alltid ursprung.

Korka upp vid olika tillfällen

Där Côtes-du-Rhône-vinerna uppvisar fin balans, massor av rödfruktig karaktär och omedelbar drickvänlighet, är Châteauneuf-du-Pape-diton ett under av smakintensitet, lagringsbarhet och med komplexitet. Båda stilarna är förträffliga och nästan alltid mycket prisvärda, men som samtidigt ska korkas upp vid olika tillfällen.

Och det kanske är precis det Rhône handlar om. Alltid ett vin för det speciella tillfället, oavsett om det handlar om en veritabel törstsläckare på uteplatsen, en riktigt sötis på Muscat till jordgubbsdesserten, ett balanserat rödpang till pizzan eller en tungviktare till grillad burgare på högrev.

Sa jag vinglädje?

Kortfakta Södra Rhône

Viktigaste gröna druvor: Grenache Blanc, Marsanne, Roussane

Viktigaste blå druvor: Grenache, Syrah, Mourvedre

Viner som tillverkas: Rosévin (Tavel), sött vitt (Beaumes de Venise), rött (Côtes-du-Rhône), kraftfultt rött (Châteauneuf-du-Pape, Cigondas)

Terroir: Galets heter de knytnävstora stenar som utgör jordmånen i stora delar av Södra Rhône, inte minst i Châteauneuf-du-Pape

Klimat: Inlandsorienterat med varma somrar och svala vintrar och där den kraftiga vinden Mistral går sig påmind flera gånger om året.


Vinliv tipsar!

Côtes-du-Rhône Reserve Blanc

Härlig blandning på både Grenache Blanc, Viognier, Marsanne och Roussanne, några av de bästa vitvinsdruvorna i världen.

Smakrikt vitt vin med fin balans, inslag av både exotisk frukt som persika och melon sam både citrus, grillad lime med lång eftersmak i utpräglad områdesstil.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till säsongens kanske sista grillade skaldjur eller en mustig fisksoppa med både vitlök och saffran.

nr 7660207 • 199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.