Chinon i Loiredalen – röda toppviner för vinälskaren

Det finns några få distrikt i världen där allt liksom faller på plats. Där jordmån och klimat är i harmoni och där en enskild, storslagen druva ger bästa resultat. Tittar vi väldigt noga, hamnar vi i Loiredalen i mellersta Frankrike, närmare bestämt… 

Frankrike må vara världens bästa vinland när det kommer till exklusiviteter, riktigt dyra viner som kan lagras i hundra år. Vi hittar unika viner från både Bourgogne, Bordeaux och Champagne. Rätt så, landet ska ha all cred i världen för det.

Men det finns också ett annat Frankrike som är minst lika intressant, där vinerna inte är lika dyra, där fokus istället ligger på originalitet. Chinon är ett sådant distrikt, inklämt i Loiredalens mellersta del där kungen i vingården är Cabernet Franc.

Och det är precis detta som gör vindistriktet så oerhört bra. Allt faller på plats. Klimat, jorden plantorna sätts i, de flyhänta producenterna som vet att dra nytta av förutsättningarna, läget, inte för kallt, inte för varmt, närheten till floden Loire som ger ett gynnsamt mikroklimat. Och kanske framför allt, den underbara druvan Cabernet Franc.

Bästa druvan i Chinon

Cabernet Franc har möjligen hamnat lite i skuggan av Cabernet Sauvignon, vilket snarare är ironiskt då den sistnämnda druvan faktiskt är en korsning mellan Sauvignon Blanc och just Cabernet Franc.   Men kanske är det för sin mer nedtonade roll i vinvärlden som den behållit sin personlighet. Det är svårt att hitta dåliga viner på druvan.

Visst odlas den runt om i världen, på flera håll. Villány i södra Ungern producerar fantastiska viner på den och den förekommer i flera druvblandningar, så kallade Bordeauxblandningar, världen över. Men vinerna från Chinon är referensen. Och svår att nå upp till.

Redan den franska författaren och renässansmänniskan Francois Rabelais hyllade under 1500-talet druvan i sina pjäser. Men det är klart, han var säkerligen partisk, född i Chinon, men det visar samtidigt att redan för över 500 år sedan var Chinons viner populära.

Mångfacetterad Cabernet Franc

Men vad är det då som gör just Cabernet Franc så intressant? Jo, massor av saker. Dels karaktären, den ger ifrån sig spännande viner med massor av både röd och blå frukt, fin balans, ofta massor av frisk karaktär, bra med garvsyra och en liten gräsig ton och inslag av både chili och paprika.

Dels åldras många viner med fördel tio till femton år. Den är också en användbar druva som fungerar i allt från lättare röda viner och roséviner till lagringsbara endruvsviner med mycket karaktär. 

När det kommer till att kombinera mat med Cabernet Franc-viner är kötträtter på lamm eller nötkött att föredra. Dessa rätter fungerar bäst till ett fylligare Cabernet Franc-vin. Om fläsk eller kyckling serveras är ett lättare rött vin eller till och med ett rosévin ett bättre val.

Chinon på Systembolaget

Det finns ett ganska bra spann på Chinon-viner på Systembolaget. Men man ska inte behöva svänga förbi pantbanken innan man inhandlar en flaska eller två. Ofta hittar vi mycket ursprung och framför allt druvkaraktär i vinerna som inte kostar mest. Också det något som talar till Cabernet Francs fördel.

För som vinkonsument är det precis detta vi vill, hitta ett unikt vin på en unik druva till ett mycket rimligt pris.

Till sist: Om vinet känns en smula instängt, häll över vinet i en karaff och låt stå en halvtimme. Luftning gör att vinet mjuknar. Och smakar ännu bättre.

Chinon var det alltså, mitt i Loiredalen i världens bästa vinland. På en av världens mest intressanta druvor.


Vinliv tipsar!

Chinon Fabien Demois

Mycket intressant vin från hjärtat av Loiredalen där några av världens bästa röda viner på fenomenala druvan Cabernet Franc tillverkas. 

Intensiv fruktighet, blåbär, salvia, skogsbär, vinbär och massor av fräschör med inslag av fat, mineralitet, tydlig ursprungs- och druvkaraktär i ytterst välbalanserad stil.

Det här vinet dricker jag gärna till grillade lammracks med getostkräm, svarta oliver, picklad rödlök och ugnsbakade romanticatomater. Eller till en lyxig lammburgare med frites på rotfrukter.

Johan Franco Cereceda

Nr 2759 119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.