Den viktiga aperitifen

Mycket att göra inför kräftskivan? Då kan det vara bra att spara tid med att bjussa på en drink innan maten, färdigblandad. Det enda du adderar är is.

Jag har alltid fått lära mig att när man har middag finns inget viktigare än att gästerna ska få ett glas vin eller dylikt så fort de fått av sig ytterkläderna. Hysteriskt? Nja, egentligen tvärtom. Det är ett sätt att inleda kvällens samtal, samkväm och ingen behöver känna sig ovälkommen.

Aperitifen är med andra ord bland det viktigaste vi kan servera. Sedan brukar det mesta gå av bara farten. Men det gäller samtidigt att ha en bra balans. Inte minst när det kommer till alkohol. Hur många gånger har man inte varit på middag där gästerna går ut stenhårt, för att tappa rejält i tempo redan mot slutet av varmrätten?

Meningen med aperitifen

Nej, aperitifens vara är att den ska pigga upp, vara lätt syrlig för att främja aptiten, lätt att blanda till och ha en smak som passar de flesta. Det bästa är dessutom om man kan göra en motsvarande utan alkohol.

Och så får man naturligtvis inte glömma bort att servera lite tilltugg. Med betoning på lite. Det ska vara fräsch, enkel plockmat som egentligen inte kräver en assiett (spara disk!) och den ska gå att äta i en munsbit.

Cocktails och Systembolaget

Idag dignar Systembolaget av färdigblandade drinkar, cocktails, så kallade RTD, eller Ready to Drink, alltså alkoläsk som vi sa tidigare. Men här har det skett an avsevärd förändring. Då tidigare RTD ofta var saft med alkohol, fullkomligt ointressanta drycker (om man nu inte bara vill bli full), inte minst ur ett sensoriskt perspektiv, har mycket av det färdigblandade blivit intressant som dessutom smakar riktigt, riktigt bra.

Ofta är de fruktbaserade, har lägre alkohol än ett glas vin och så har de blivit en smula torrare. Det räcker med att slänga ner lite is i glaset, hälla upp, kanske garnera med några myntablad eller lite citron. 

Violà! Och du får en riktigt bra start på middagen.


Vinliv tipsar!

Lundberg Lemon

Härligt med bra, välproducerade drinkar som bara behöver kylas, öppnas och hällas upp.

Lundberg Lemon är en välproducerad, relativt torr aperitif med inslag av citrus, liten pigg beska, frisk, bra balans, lätt julkryddig och med fin fräschör i avslut.

Passar perfekt som aperitif. Häll upp i ett högt glas, ha rikligt med is och garnera med en myntakvist. 

Johan Franco Cereceda

nr 53068 • 21 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.