Fokus på hungriga viner

Italien, Frankrike och Spanien i topp. Men det finns andra spännande vinländer. Lovisa Mörner på Hungry Wines slår gärna ett slag för viner från Ungern.

I Vinlivs serie om vinimportörer lämnar vi nu de stora vinländerna bakom oss för en stund. Och fokuserar på annat klassiskt, som Ungern.
Bakom ordvitsen Hungry Wines hittar vi Lovisa Mörner, vinentusiast som gärna söker andra, okonventionella marknader. Även om nu Ungern är ett klassiskt vinland med anor tusentals år tillbaka, är vinerna inte alltid jättekända bland svenska vinkonsumenter.
Tills nu. Tacka Lovisa för det!

Men hur kom det sig att hon började med vin?
– Jag tröttnade på att behöva lita på andra i mina vinval och bestämde mig därför att verkligen göra något åt min passion och gå en sommelierutbildning. Samtidigt ville jag starta något eget och affärsidén med ett tydligt mat- och vinkoncept för konsumenter växte fram.

Vad har Hungry Wines för företagsprofil?
– Passion för mat och vin. Hungry Wines är premium range-viner som handlar om vilken mat de passar till. Alla producerade på ett hållbart sätt utan onödiga bekämpningsmedel eller tillsatser i vingården och vineriet.

Hur tycker du att Sverige är som vinmarknad?
– Antingen jobbar du enligt Systembolagets villkor, efter vad de vill ha, eller så ger du dig in i restaurangmatchen. Du kan även stationera ett bolag utomlands och sälja online till privatpersoner vilket innebär tuffa marginaler, höga fraktkostnader och mycket admin. Vad du än satsar på är konkurrensen stenhård."

Har du några favoritländer?
– Förutom Ungern är jag mycket förtjust i allt från Frankrike och Tyskland till Australien. Jag tycker det är svårt att säga ett favoritland, varje land har sina godbitar helt enkelt.

Vilken är din bästa vinupplevelse?
– Ojoj vad svårt! En magisk vinupplevelse var när jag åkte på vinresa med en vän i Ungern för första gången. Vi blev tipsade om en pytteliten vinmakare som hade vintankarna i garaget samt vinkällaren under huset. Vi hade aldrig trott att hans viner skulle vara så goda och intressanta. Till vinerna fick vi njuta av nybakade ungerska småbröd vilket var magiskt gott.

Har du något favoritvin du vill pusha extra för?
– Vårt mest populära vin hittills, Hungry Wines Kadarka, ett lätt och elegant, rödbärigt rödvin som är perfekt i sommarsolen och till BBQs och luncher. Även mitt nyblivna favoritvin till kött, Hungry Wines Elsie, som är riktigt, riktigt bra.Vinliv tipsar!

Hungry Wines Furmint 2016

Friskt vitt vin med inslag av citrus, gröna äpplen, medelfylligt i bra balans mellan frukt och friskhet,
medellång eftersmak där fruktigheten dominerar.

Passar perfekt till sushi eller ceviche på torsk, chilipeppar, koriander och lime. Servera kylskåpskallt.

Nr 73937 125 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.