Boxvinet står för lite drygt hälften av vinförsäljningen på Systembolaget. Det är världsrekord. Men frågan är: Hur länge håller en öppnad box – egentligen? Vinliv har svaret.
Visst blir det över när man öppnat vinboxen. Men hur länge är vinet fortfarande drickbart i en öppnad box?
Det är en av många intressanta frågor vi får till redaktionen på Vinliv. Boxen har ju sedan den introducerades på svenska marknaden blivit närmast omåttligt populär. Samtidigt har vinerna blivit avsevärt bättre under den här tiden.
Tveksamma producenter ändrade fokus
Många producenter tvekade tidigare, ansåg att ett boxvin skulle skada varumärket. Men när fler av dem fick reda på vilken enorm försäljningsandel boxvinet stod för, lanserades ett boxvin på studs. Idag är det få vintillverkare som tvekar.
Nu har också boxvinerna blivit riktigt bra – just därför. Och för att konsumenter ställer krav, även om det fortfarande finns visst boxvin som borde höra historien till. Men idag finns det generellt all anledning att konsumera vin på box.
Hur länge kan man spara en öppnad box?
Det finns rekommendationer för hur länge man kan spara en öppnad box utan att vinet blir dåligt. Den långa erfarenhet vi har av boxvinernas hållbarhet, gör att det egentligen blir mer än en rekommendation.
Tänk på att boxens innerpåse sluter sig för varje glas som hälls upp. Det innebär att vinet inte kommer i kontakt med luft i högre utsträckning, vilket i sin tur förhindrar en oxidation. Sett till förvaring av påbörjat vin, är alltså boxen överlägsen flaskan.
Liten lathund om hur länge en box kan sparas
Så följande råd är bra att följa. Observera att det gäller för öppnad box som förvaras i kylskåp:
- Rött vin upp till 6 veckor
- Vitt vin upp till 4 veckor
- Rosévin upp till 3 veckor
Om vinerna däremot förvaras i rumstemperatur får man halvera tiden för hållbarhet.
När det kommer till oöppnade boxar är det en helt annan sak:
- Rött vin upp till 10 månader från tappdatumet
- Vitt vin upp till 8 månader från tappdatumet
- Rosévin upp till 8 månader från tappdatumet
Alltså: Kolla alltid tappdatum när du står på Systembolaget och är i färd med att köpa ett vin på box.
Prova vinet oavsett hur länge boxen varit öppen
Nu kan det skilja lite på de olika vinerna. Vissa är helt enkelt mer känsliga och påverkas mer av den lilla luftkontakten vinet får. Generellt gäller detta vita viner och roséviner.
Det bästa är därför att alltid prova vinet. Dofta och smaka. Funkar det så funkar det.
Svårare än så behöver det aldrig vara.
Snabbfakta Bag-in-Box
Räknar man i liter står box för 103 457 535 liter och papp (1 liter) för 9 100 096 liter. Tillsammans utgör det strax under 55 procent av den totala vinförsäljningen.
Den som dricker vin på box dricker 50 procent mer vin än de som dricker vin på flaska, enligt en undersökning på CAN.
Sett till vinkonsumtion dricker män och kvinnor lika mycket lådvin.
Boxen togs fram i USA på 1950-talet. Men det var vinproducenten Tom Angove från Australien som 1967 skapade den första vinboxen med lufttät kran.
I Australien kallades boxvinet cask wine och blev snabbt mycket populärt.
Den 26 november 1996 kommer som första vin på box Le Cep Merlot från Languedoc-Roussillon-regionen på bag-in-box in på Systembolaget, trots protester från monopolet.
Ett kvarts sekel med boxvinet
Det var för 25 år sedan, 1995, som den svenska dryckesgiganten Spendrups ville börja sälja vin i box på Systembolaget. Men det blev fullständigt kalla handen från svenska monopolet som menade att vin på box skulle leda till överkonsumtion av vin.
Men från Spendrups sida gav man sig inte utan drev frågan vidare till både Alkoholsortimentsnämnden och EU-domstolen. Frågan var om Systembolaget verkligen hade mandat att diskriminera en typ av förpackning och om det var förenligt med EU:s frihandelsavtal.
Det var det inte. Systembolaget tvingades därför ändra sin policy. Den 26 november 1996 kommer så Le Cep Merlot från Languedoc-Roussillon i Frankrike på bag-in-box i Systembolaget, först på beställningssortimentet. Men vinet blir så populärt att det snabbt hamnar i monopolets fasta sortiment.
Resten är historia.
Idag står boxvinet för omkring hälften av vinförsäljningen på Systembolaget.
Vinliv tipsar!
Maze Shiraz Cabernet Sauvignon 2021 3000 ml, Nr 2648, 199 Kr
Generöst rött vin på en druvblandning på de två blå druvsorterna Shiraz och Cabernet Sauvignon, smakintensivt, dock balanserat vin med inslag av blå bär som i blåbär, mörka körsbär, kakao, örtiga toner, lite pepprig karaktär, svart vinbärsbuske, lite vässad blyertspenna och en härlig längd i sammansatt stil. Perfekt till grillen.
Johan Franco Cereceda
Nr 2648 • 199 kr