Titta, dofta, smaka. Så provar man vin. Men varje del kräver sitt speciella engagemang. Där doften i ett vin alltid är det viktigaste.
Vinlivs tredje del i konsten att prova vin handlar om doften, hur viktigt det är att hitta dofter men också om att dofta rätt.
Eh?
Jo, snurra glaset några gånger först. Då frigörs doftmolekyler i vinet samt att du får upp vin på innerglasets sidor. Detta gör du för att doftytan blir större och du då lättare kan upptäcka nyanser.
Tryck sedan ner näsan i glaset, dra in ta två kanske tre gånger med den och försökt hitta ord på din doftupplevelse. Dofta inte för många gånger eftersom risken finns att du adapterar doften, alltså till slut inte känner något. Ungefär som när man tar lite parfym på sig själv. I början luktar man jättegott, men sedan känner man inget.
Det gäller alltså att försöka reagera fram sina upplevelser, inte sitta och tänka efter för mycket. Ofta blir det att man känner igen doften, men inte kommer ihåg var det är. Men det är bara en bra början. För så småningom lär man sig.
Det viktiga är att hitta doftord som alla kan förstå eftersom att prova vin handlar om att kommunicera.
Det viktiga är att hitta doftord som alla kan förstå eftersom att prova vin handlar om att kommunicera. Begrepp som volatilt och reduktivt är ord som vinprovare gärna använder, men för en vanlig konsument är de för tekniska.
Frukt, svarta vinbär, nyklippt gräs, hallon, vanilj, läder är bättre begrepp, lättare förstå och dofter de flesta har upplevt.
Svårare än så ska det inte behöva vara.
Fotnot. Volatilt betyder att vinet kan dofta lite vinäger och reduktivt att det upplevs som instängt.
Vinliv tipsar!
Satellite Sauvignon Blanc 2018
Mycket doftrik, inslag av nektarin, krusbär, svart vinbärsbuske, rabarber, lime, citron, passionsfrukt.
Intensiv smak i frisk stil, inslag av citron, lime, svarta vinbär, nässlor, passionsfrukt och krusbär.
Passar perfekt till grillad sej som serveras med citrussyrlig sås och kokt färskpotatis.
Nr 6200 95 kronor