Därför ska du dricka vin på bag in box

Mer än hälften av allt vin som säljs på Systembolaget är vin på box. Kontroversiellt och föraktat av snobbarna. Men är det så läskigt med box – egentligen? Tvärtom! menar vi på Vinliv.

Den väckte ramaskri redan när den kom. Vin förpackat i en låda, hur kul var det? Jo, Sveriges vinkonsumenter svarade ganska omgående och förpackningen blev snabbt en svårslagen favorit. 

Första boxen såldes i november 1996. Resten är historia.

Än i dag är det favoritförpackningen då över hälften av allt vin som säljs på Systembolaget är vin på box.

Och vinsnobbarna må tycka vad de vill, men det finns flera skäl till att dricka vin på låda.

Vinliv listar de främsta anledningarna.

  • Boxen har minst påverkan på miljön jämfört med glas- och plastflaskor.
  • Att transportera bag-in-box-viner istället för flaskviner ger lägre utsläpp då boxarna väger mindre än glasflaskorna. Dessutom, de fyrkantiga boxarna gör att det är enklare att fylla fordonen.
  • Vinet håller längre i box än i flaska när man öppnat förpackningen, minst tre veckor för box och bara någon dag för flaska.
  • Lätt att återvinna (och ta med hem) när man är ute på semester.
  • Vin på box är alltid billigare än om det finns på flaska. Man betalar ofta bara för tre flaskor men får fyra eftersom den vanligaste boxen innehåller tre liter.
  • Boxvinernas kvalitet har aldrig varit bättre än nu. Fler av världens bästa aktörer har också börjat förstå poängen med vinlådan.

Det negativa som brukar framföras är att tre liter är mycket, att man hinner tröttna. Men det är bara om det är ett mediokert vin. 

Är det däremot bra, blir vinet bara godare och godare.

Vinliv tipsar!

Cinzia Rosso

Billigaste röda boxen, fast den är på 1,5 liter, betyder långt ifrån fulvin. Här har man hittat ett välbalanserat bordsvin till rimlig peng. Så är det. Världen är full av överraskningar.

Vinet har en fin bärighet, balans med inslag av solmogen, lite sötaktig frukt, mjuk strävhet och fin smakintensitet i drickvänlig stil.

Vinet är utmärkt till en mustig pasta, använd gärna en skvätt av vinet i såsen, och bör serveras aningen svalt, kanske 17, 18 grader.

Johan Franco Cereceda

Nr 52952109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.