Publicerat 9/1 - 2020

Därför ska du dricka vin på bag in box

Mer än hälften av allt vin som säljs på Systembolaget är vin på box. Kontroversiellt och föraktat av snobbarna. Men är det så läskigt med box – egentligen? Tvärtom! menar vi på Vinliv.

Den väckte ramaskri redan när den kom. Vin förpackat i en låda, hur kul var det? Jo, Sveriges vinkonsumenter svarade ganska omgående och förpackningen blev snabbt en svårslagen favorit. 

Första boxen såldes i november 1996. Resten är historia.

Än i dag är det favoritförpackningen då över hälften av allt vin som säljs på Systembolaget är vin på box.

Och vinsnobbarna må tycka vad de vill, men det finns flera skäl till att dricka vin på låda.

Vinliv listar de främsta anledningarna.

  • Boxen har minst påverkan på miljön jämfört med glas- och plastflaskor.
  • Att transportera bag-in-box-viner istället för flaskviner ger lägre utsläpp då boxarna väger mindre än glasflaskorna. Dessutom, de fyrkantiga boxarna gör att det är enklare att fylla fordonen.
  • Vinet håller längre i box än i flaska när man öppnat förpackningen, minst tre veckor för box och bara någon dag för flaska.
  • Lätt att återvinna (och ta med hem) när man är ute på semester.
  • Vin på box är alltid billigare än om det finns på flaska. Man betalar ofta bara för tre flaskor men får fyra eftersom den vanligaste boxen innehåller tre liter.
  • Boxvinernas kvalitet har aldrig varit bättre än nu. Fler av världens bästa aktörer har också börjat förstå poängen med vinlådan.

Det negativa som brukar framföras är att tre liter är mycket, att man hinner tröttna. Men det är bara om det är ett mediokert vin. 

Är det däremot bra, blir vinet bara godare och godare.

Vinliv tipasar!

Casas Honestos Crisp

“Spanskt vitt vin på hållbar 3-litersbox till vidunderligt bra pris.

Vinet har en fin balans med markerad fruktig karaktär, toner av äpple, citrus, bra fräschör i balanserad, lättdrucken stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en skaldjurspasta eller till en sallad på kyckling, majs, kokta ägg och citrussyrlig majonnäs.”

Johan Franco Cereceda

Nr 76337169 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.