Kultdrinken Cuba Libre bygger på en lögn

Storytelling, det är vad det handlar om. En god historia kan göra underverk. Som historien om Cuba Libre, världens mest kända romdrink… där allt bygger på en lögn.

Det spanskamerikanska kriget är efter våldsamma strider äntligen över. Den spanska kolonialmakten tvingas lämna Kuba under förnedrande omständigheter och det forna spanska imperiet, världens största och rikaste något århundrade tidigare, sjunker in i en djup depression. 

I den spanskspråkiga litteraturen talar man om Generación 98, en samling arga, mycket kritiska författare som ansåg att de spanska myndigheterna hade skämt ut landet för kommande generationer.

Men på Kuba var det helt andra scener som utspelade sig. Folket hade befriats med hjälp av amerikanska soldater och romen flödade på gator och torg i Havanna. De amerikanska soldaterna som hade fått smak för öns nationaldryck, blandade den gärna med coca cola och höjde sina glas och skrek: Por Cuba Libre! För ett fritt Kuba!

Nej, det var faktiskt inte riktigt så det gick till. Historien är ju underbar på alla sätt, utom på att den bygger på en lögn. För Coca cola introducerades på Kuba först år 1900, alltså några år efter den omtalade segern.

Man kan ju tänka sig vilka som stått bakom denna historia… 

Oavsett sanningshalten blev Cuba libre snabbt omåttligt populär, på Kuba, i USA och sedan i resten av världen. Och alla som druckit rom och cola har druckit en Cuba libre. Och säg den som inte druckit världens mest populära drink.

Men vad är då hemligheten bakom denna kultdrink? Jo, balansen. Den får inte bli för söt av colan, inte för stark av romen, inte för syrlig av citronen eller limen (beror ju lite på hur mycket traditionalist man är) och inte för vattning av isen. Samtidigt ska den vara kall.

En inte helt lätt uppgift och att sitta och läppja på en varm, utspädd Cuba libre som smakar mer och mer citrus… nej, det är ingen höjdare.

Drinken kräver alltså sin bartender, eller mixolog som vi idag säger.

Lime, cola, ljus rom och is… hur svårt ska det vara?

Eller så köper man färdigblandat.


Vinliv tipsar!

Lundberg Cuba Libre

Färdigblandad Cuba Libre.

Kryddig, söt smak med inslag av torkad frukt, ingefära, kanel, choklad och vanilj.

Det här dricker jag gärna en sommarkväll i stort glas med några riktigt stora isbitar.

Johan Franco Cereceda

nr 83208 • 20:40 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.