Bra mycket mer än amarone i Veneto

Regionen Veneto i norra Italien har gjort sig känd som amaronens hemmaplan. Och visst, ett kanonvin. Men låt det inte stanna där, det finns en imponerande mångfald spännande viner från området.

Veneto har länge varit favoritregionen för många svenska vinkonsumenter. I Sverige brukar vi dessutom slå oss för bröstet och säga att vi var först att upptäcka det kraftiga vinet från området, amarone. Ja, efter italienarna förstås. Eller?

Njae, det är inte riktigt så enkelt. För att i Veneto, regionen alltså, var amarone aldrig en stor grej när vinerna började exporteras till den nordiska marknaden. Men det blev det i Sverige, så pass att många producenter i regionen skakade på huvudet och undrade vad svenskarna egentligen höll på med.

Episka mängder amaronevin

Vi drack nämligen episka mängder av det kraftiga, lite fruktsöta vinet med hög alkohol.

Förklaringarna stannade vid tre: klimatbetingat, svenskarna gillar vin med alkohol och vinet passar till vilt.

Jo tack. Visst hittar vi en hel del av förklaringen i den påvra analysen. Men köpstrukturen följer en massa annat på den svenska monopolmarknaden, som vilka viner Systembolaget har i sitt sortiment. Och snart hade monopolet så mycket amaronevin att annat vin trängdes undan. Veneto var regionen med stort R och amarone dess juvel.

Bästa druvor till nyskapande viner

Samtidigt kan man säga att vinets popularitet skymde den enorma mångfald av viner som är sprunget ur den venetianska jordmånen, viner som Bardolino, Valpolicella, ripasso, recioto, vitt vin, rosé och till och med bubbel som i Prosecco (men det är en historia i sig). 

För att inte tala om alla de nyskapande vinerna där man lättade lite på det lokala fokuset och bjöd in några av världens bästa druvor till vinproduktionen. Sådan som de mest framträdande producenterna gärna gör, ytar nya tag, slutar aldrig att experimentera.

Viner som verkligen överraskar

Och det är lika viktigt idag. Både för en vinproducent och en vinkonsument. Att höja blicken och förstå mångfalden.

 Dags alltså att se över det mest uppenbara, att hitta guldkornen, det där ovanliga, vinet med extra nerv. Det som överraskar.

Utan att det behöver kosta som en weekendresa.


Vinliv tipsar!

Casteloro Valpolicella Ripasso Organic

Rött vin på delvis torkade druvor från Valpolicella i norra Italien, regionen känt för sina ameroneviner, prosecco och mycket, mycket mer…

Smakrikt vin med markerad koncentration, liten fruktsötma, mjuka tanniner, mörk körsbärsfrukt, mogna röda bär, vanilj med lång eftersmak i intensiv stil.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en pasta bolognese på vegetarisk färs, mustig tomatsås, gärna med soltorkade tomater och massor av färskriven parmesan.

Johan Franco Cereceda

Nr 5256801129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.