Publicerat 26/10 - 2020

Bra mycket mer än amarone i Veneto

Regionen Veneto i norra Italien har gjort sig känd som amaronens hemmaplan. Och visst, ett kanonvin. Men låt det inte stanna där, det finns en imponerande mångfald spännande viner från området.

Veneto har länge varit favoritregionen för många svenska vinkonsumenter. I Sverige brukar vi dessutom slå oss för bröstet och säga att vi var först att upptäcka det kraftiga vinet från området, amarone. Ja, efter italienarna förstås. Eller?

Njae, det är inte riktigt så enkelt. För att i Veneto, regionen alltså, var amarone aldrig en stor grej när vinerna började exporteras till den nordiska marknaden. Men det blev det i Sverige, så pass att många producenter i regionen skakade på huvudet och undrade vad svenskarna egentligen höll på med.

Episka mängder amaronevin

Vi drack nämligen episka mängder av det kraftiga, lite fruktsöta vinet med hög alkohol.

Förklaringarna stannade vid tre: klimatbetingat, svenskarna gillar vin med alkohol och vinet passar till vilt.

Jo tack. Visst hittar vi en hel del av förklaringen i den påvra analysen. Men köpstrukturen följer en massa annat på den svenska monopolmarknaden, som vilka viner Systembolaget har i sitt sortiment. Och snart hade monopolet så mycket amaronevin att annat vin trängdes undan. Veneto var regionen med stort R och amarone dess juvel.

Bästa druvor till nyskapande viner

Samtidigt kan man säga att vinets popularitet skymde den enorma mångfald av viner som är sprunget ur den venetianska jordmånen, viner som Bardolino, Valpolicella, ripasso, recioto, vitt vin, rosé och till och med bubbel som i Prosecco (men det är en historia i sig). 

För att inte tala om alla de nyskapande vinerna där man lättade lite på det lokala fokuset och bjöd in några av världens bästa druvor till vinproduktionen. Sådan som de mest framträdande producenterna gärna gör, ytar nya tag, slutar aldrig att experimentera.

Viner som verkligen överraskar

Och det är lika viktigt idag. Både för en vinproducent och en vinkonsument. Att höja blicken och förstå mångfalden.

 Dags alltså att se över det mest uppenbara, att hitta guldkornen, det där ovanliga, vinet med extra nerv. Det som överraskar.

Utan att det behöver kosta som en weekendresa.

Vinliv tipsar!

Zenato Merlot

Det här vinet är något så ovanligt som ett vin tillverkat på franska druvan Merlot, som alltså odlas sparsmakat även i norra Italien.

Vinet har en härlig komplexitet, massor av frukt, inslag av mogna körsbär, plommon, mogna blåbär, fat, liten vaniljsötma, mognadstoner och en riktigt fin balans i avslut.

Zenato Merlot dricker jag mycket gärna något sval till en egengjord kebab på högrev med mustig vitlökssås och ett potpurri av goda grönsaker av bästa kvalitet.”

Johan Franco Cereceda

Nr 32224149 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.