Så blir du en ansvarsfull vinkonsument

Det har pratats om det länge, men nu är det många i vinvärlden som omsätter det i praktiken: hållbarhet. Ledordet för 2020 inom vinvärlden. Häng på du också! Vinliv ger dig fem bra anledningar.

Kalla det Greta-effekten om du så vill. Men nu står det klart att närmast alla inom vinnäringen omhuldar ledordet sustainability, hållbarhet på svenska.

Samtidigt, vad betyder det?

Jo, det kan betyda kanske inte vad som helst, men väldigt, väldigt mycket.

Centralt i begrepp är naturligtvis att man tar ansvar. Som producent, som konsument och som leverantör.

Här är fem anledningar till varför även du kan ta ansvar:

  • Rent konkret handlar det om att exempelvis vägra ett ekologiskt odlat vin från andra sidan världen som säljs för 59 kronor. What?! Jo, det är knappast rimligt att ett ekovin som transporterats kanske 1300 mil rimligen kan säljas så billigt utan något skumt ligger bakom. 
  • Det kan också betyda att man väljer bort vin på tungsviktsflaskor. Transportkostnaden för en vinflaska som väger som väger 900 gram istället för vikten på en så kallad lättviktsflaska, 420 gram, är ju dubbelt så dyr. Och ganska onödigt.
  • Många väljer att köpa vin med sustainability-certifiering. Denna innebär att skördearbetarna garanteras minimilön, de får bo under anständiga förhållanden och arbetstider är reglerade. Inte alltid givet i en global industri där ekonomin ibland är mycket pressad.
  • Vin kan också vara ett politiskt ställningstagande. Tänk bara på när fransmännen hade kärnvapensprängningar i Mururoaatollen på 1990-talet. Svenska vinkonsumenter vägrade under en tid köpa franskt vin och landet tappade sin självklara topplacering på Systembolagets försäljningslista.
  • Det är också mer intressant än någonsin att handla lokalt. Jamen hur lätt är det i Sverige?! Jo, det finns en riktigt spännande vinproduktion i främst södra delen av Svea rike. Låga transportkostnader, levande landsbygd och allt bättre vin är tre bra argument till att på allvar skanna av den svenska vinindustrin.

Det viktiga är kanske helt enkelt att man blir en medveten vinkonsument och kanske inte bara jagar största bästa vinupplevelse för minsta möjliga summa pengar.

Skål på det.

Vinliv tipsar!

Lohas Viñedos

“Rött vin från Spanien på en blandning av Tempranillo 90 procent och resterande de lokala druvsorterna Bobal och Monastrell.

Vinet har en tydlig karaktär av röda bär, liten pepprig ton med mjukare strävhet, inslag av hallon med mycket bra balans i mjukare, elegant stil med medellång eftersmak.”

Nr. 79799 • 139kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.