Publicerat 5/2 - 2020

Godaste ramensoppan med extra tvist

Varför inte göra en lite oortodox och mycket godare ramenrätt? Vinliv har kämpat i provningsköket och hittat rätt balans med vitt vin och fruktig olivolja som möter de japanska smakerna. Det kräver sin tid, men oj så gott det blir! Med bästa vintipset, vitt från Italien.

Gör så här

Tillagning

Kyckling:

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Bryn kycklingen så att filéerna får fin färg på båda sidor.

Sätt in i ugnen (160 grader) i 20 minuter. 

Skär sedan kycklingen i skivor.

Soppa:

Finhacka vitlök och ingefära. Fräs i lite olivolja tillsammans med chilipeppar i en stor kastrull i någon minut.

Tillsätt vatten, grönsaksfond, soja, vin, honung och vinäger. Låt sjuda i 15 minuter.

Skiva svamp och salladslök.

Tillsätt svamp, salladslök och sesamolja i soppan. Låt sjuda i några minuter.

Koka nudlarna i separat kastrull.

Toppning:

Koka äggen i fyra minuter. Skala och halvera dem.

Strimla salladslöken. Skölj böngroddarna och skiva limen i klyftor. Hacka koriandern.

Till sist:

Lägg nudlarna i djupa soppskålar. Häll över soppan.

Toppa med kycklingskivor, ägghalvor, böngroddar, salladslök, sojabönor, koriander, salt och peppar. 

Pressa över lite lime. 

Servera med ett glas vitt vin.

Ingredienser 4 personer

Ramensoppa

5 vitlöksklyftor

3 små salladslökar

250 gram svamp, gärna shiitake

2 msk vinäger, sherry- eller vitvins

4 dl msk soja

2 msk sesamolja

1 msk honung

1,5 l vatten

5 dl vitt vin

5 msk grönsaksfond

3 msk sweetchili

1 msk riven ingefära

1 msk olivolja

200 gram äggnudlar

Toppning

2 ägg

3 små salladslökar

1 dl sojabönor

1 msk rapsolja

100 gram böngroddar

1 lime

1 kruka koriander

1 krm svartpeppar

1 krm salt

250 gram kycklingfilé

Vinliv tipsar!

Tommasi Adorato

Spännande vitt vin på box från Italien på lokala Garganega och Chardonnay. Tillverkat delvis på torkade druvor enligt appassimentometoden.

Härlig fruktsötma med karaktär av gula äpplen, lite melon, tropiska inslag och en avslutande fräschör med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en smakrik fiskgratäng, som aperitif eller till en fantastisk ramensoppa med extra tvist.

Johan Franco Cereceda

Nr 3517 • 279 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.