Sommarens vintrender

Äntligen! Sommar, värme, grill. Lugn och ro. Och en semester på hemmaplan. Visst, sommaren 2020 kommer att gå till historien av flera anledningar. Men nu ser vi framåt och – inte minst – vad vi kommer att ha i vinglaset.

Grillen är tänd, grönsakerna och köttet, fisken och brödet ligger vid sidan om. Nu kör vi!

Sommaren har väl aldrig varit mer efterlängtad än 2020. Efter självpåtagen karantän, ett socialt liv som varit lika upphetsande som en Ålandskryssning och synderna i köket som fått vågen att jobba övertid, är det dags att ställa om. Att se över matvanorna burkar vara det första som sker och det är ju perfekt. För grillen tronar som ett tempel i varje villaträdgård eller landställe och nu ska den utnyttjas.

Det är ett återkommande tema, grill och sommar. Och vi märker av en viss förskjutning i vanorna år efter år. Det är inga revolutioner, men ser vi till det vi grillar idag i ett längre perspektiv, går kanske tio, femton år tillbaka i tiden, ja då är det natt och dag.

Nu är det inte bara värsta styckdetaljerna som ömt läggs på grillgallret, det är fisk, grönsaker ja till och med sockerkakan får sig några sekunder över glöden. Precis som det ska vara. Men det allra roligaste är att vi upptäckt skaldjur och hur mycket godare det blir med lite grillyta.

Då återstår bara en sak: vinet. Vad vi ska dricka, inte bara så att det passar maten, utan också det vi precis börjar tycka om.

Vinliv listar fem viktigaste vintrenderna sommaren 2020:

1. Pet nat, det lättsamma bubblande vinet som är optimalt som fördrink. Det är lite mjukare i sina bubblor, mycket fräscht med ofta hög syra som främjar aptiten. Och så är det aningen alkoholsvagare. Perfekt att börja en lång, utdragen kväll med. 

Vinliv tipsar!

Sebastien Brunet Le Naturel PetNat

Nr 93094 • 189 kronor 

2. Sangría, färdiggjord, går också med fördel att göra själv, men sommaren 2020 går i slöhetens tecken. Och att servera en kall sangria i snygga vinglas överträffar det mesta. Men tänk på att ha riktigt stora isbitar i glaset för att det ska vara så där somrigt fräscht.

Vinliv tipsar!

Don Simon Sangría

Nr 2424 • 84 kr (1 l)

3. Miniboxen (1,5 liter), och jo, jag lovar och strunta i vad alla självpåtagna vinexperter tramsar om när de pratar förpackning utan att ha provat innehållet. Här finns ju en mängd intressanta viner, rött, vitt eller rosé och boxvinskonsumtion är kanske mer en folkrörelse än trend.  

Vinliv tipsar!

El Gran Botánico Alijares

Nr 2577 • 139 kr (1,5 l)

4. Burkvin, vi har sett marknaden växa och gått från förfäran till nyfikenhet. Förpackningen är ju optimal, ofta 33 centiliter, lagom stor för en lunch och den som inte vill dricka direkt ut burk, kan ju bara ta med sig ett vinglas. Violà! Enkelt, gott, smidigt!

Vinliv tipsar!

Dark Horse Rosé

Nr 2436 • 59 kr (37,5 cl)

5. Alkoholfritt för att det kanske blev nååååågra för många glas under karantän. Då tar vi igen det nu och kollar in sortimentet som funkar när det kommer till bubbel och vitt, möjligen rosé men knappast rött. Då får drycken styra vad vi ska ha på tallriken.

Vinliv tipsar!

Leitz Eins Zwei Zero

Nr 11901 • 69 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.