Tacksamma växter att odla inomhus

Bor du i en lägenhet men längtar efter ett hus med tomt eller åtminstone en odlingsplätt som är din att ordna med växter och härlig grönska? Tja, stora träd blir kanske inte det lättaste att få till, men det finns faktiskt en hel del möjligheter även för den som saknar utomhusplats.
Några som går att äta, andra som är fina att se på. Oavsett vilket blir alla vackra detaljer till inredningen, växter som friskar upp både genom att bidra till en levande atmosfär och genom att fungera luftrenande.

Bra alternativ i sovrummet
För den som är en fena på att komma ihåg att vattna är törstiga krukväxter, såsom fredskallan och spjutbräken, ypperliga val då dessa ger ifrån sig mycket fukt i luften. Dessa gillar snarare mörker än ljus och är därför bra alternativ för sovrummet. Även småblommiga orkideér, vilka inte behöver vattnas lika frekvent, bringar ren luft och positiv sinnelag.
Ytterligare en växt som är fin och rensar luften men som också kan användas vid solsveda eller brännskador är aloe vera. Denna växt är tålig och överlever ofta och länge även om den skulle råka glömmas bort ibland.

Växter som du kan äta
Andra växter som kanske passar bättre i köket och som behöver desto mer kärlek i form av solljus, men som också visar sin tacksamhet genom att ge ätbar skörd är mynta och ingefära. Båda går att plantera från frön men du kan med fördel även plantera det som finns i butik.
Tänk då på att myntan behöver planteras om i ny näringsrik jord om du köper hela växten, alternativt låt en stjälk stå i ett glas med vatten tills dess att rötter vuxit ut och plantera därefter i jord.

Köp ingefära med ögon
Vad det gäller ingefäran är det bäst att köpa en färsk ekologisk bit, gärna en som har “ögon” som vill börja gro. Ingefäran växer på bredden snarare än på djupet och behöver därför en vid kruka. Plantera ingefäran på jorden och täck med mer jord. Några månader senare kan du skörda genom att gräva upp och bryta av delar av ingefäran.

Stort lycka till nu och njut av en god och mer hälsosam vardag!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.