Svenska kungahuset köper vingård i Bordeaux

Svenska kungahuset köper det kända vinslottet Château Bernadotte i västra Bordeaux, efter en intensiv förhandling med nuvarande ägaren. Detta blir första gången den svenska kronan äger en vinegendom.

Nu står det klart att svenska kungahuset förvärvar vinslottet Château Bernadotte i Bordeaux. Egendomen ligger i västra delen av världens kanske mest förnäma vinregion och som av många anses ge världens bästa och mest lagringsbara rödviner.

̶  Det har varit min dröm alltsedan jag drack mitt första glas rödpang, säger kung Karl XVI Gustaf i en kommentar till Vinliv.

Kungen själv ska tillsammans med drottning Silvia har förälskat sig i egendomen under en resa i södra Frankrike för ett tiotal år sedan. Det var när ägaren, May-Eliane de Lencquesaing som också äger det berömda vinslottet Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, hade det svenska kungaparet på middag, som hon ska ha frågat om det svenska kungahuset var intresserade av att förvärva slottet.

Efter en tids funderingar och flera års förhandlingar står det alltså klart att slottet nu hamnar i svensk ägo. Hur mycket kungahuset betalat är inte officiellt, men det ska enligt uppgifter i fransk media röra sig om närmare 6 miljoner euro. Vad som ingår i köpet är emellertid oklart.

̶  Vår dröm är att kunna flytta ner till slottet med våra barn och barnbarn, åtminstone under vinterhalvåret, berättar kung Karl Gustaf för det samlade pressuppbådet på Drottningsholms slott, och fortsätter:

̶  Det är naturligtvis extra kul eftersom slottet har en naturlig koppling till det svenska kungahuset.

I en senare kommentar till Vinliv förklarar kungen att han lärde sig att uppskatta de röda vinerna från Bordeaux av sin farbror Prins Bertil, som var en erkänd vinkonnässör.

Egendomen Château Bernadotte fick sitt namn som en hyllning till Napoleons framgångsrike fältherre Jean-Baptiste Bernadotte som 1818 kröntes till kung över Sverige och Norge.


Vinliv tipsar!

Château Bernadotte, 2016, nr 79193, 339 kr

Rött vin på en klassisk blandning på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Petit Verdot. Egendomen är på 45 hektar och vinrankorna är i genomsnitt 30 år gamla.

Vinet har en fin, elegant fruktig karaktär med inslag av svarta vinbär, körsbär, mjuka tanniner, kakao, mocka, lite ceder och en begynnande sublim mognad. Komplext, välbalanserat och vinner på ytterligare fem, sex års lagring.

Det här vinet dricker jag gärna till knaperstekt ankbröst som serveras med rödvinssky och slungad potatis milt kryddad med tryffel.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.