Inspirerande att resa bland Venetos viner

Det är vackert, klimatet utmärkt, maten är gudomlig och vinerna likaså. Att resa, även i tanken, i Veneto, Italiens kanske vackraste region, bjuder på fantastiska upplevelser. Inte minst när det kommer till amarone…

Visst, Venedig i alla ära. Men regionen Veneto är betydligt mer än världens vackraste stad. Här finns en levande landsbygd där vin och mat står i centrum. Vilken lokal trattoria som helst erbjuder också storartade upplevelser som inte behöver kosta skjortan.

Själv har jag bott på Villa de Winckels vid några tillfällen, ett fantastiskt gammalt palats som gjorts om till mycket charmigt boende. Dessutom med en vinbar som får den mest kräsna vinsnobben inom mig att falla till föga. Palatset ligger ute på landet och bara några kilometer till närmaste vingård.

Alltid nära till vinet

Det är ju också precis det som är det härliga med Veneto, att det aldrig är mer än någon kilometer till vinodlingen. Eller till en riktigt bra bykrog som serverar en husets risotto all’Amarone to die for. Eller en pasta med svampsås med ett glas välbalanserat rött vin från Valpolicella till.

För när man är här, är det närmast obligatoriskt att besöka ett vinhus för att lära sig mer om Venetos viner och verkligen förstå den mångfald som produceras.

Boka alltid vinbesöken

Bästa besöket får man om man bokar i tid, men det går också att spontanbesöka. Vi håller alla tummarna att det åter blir möjligt snart.

För det är precis det här italienarna är så duktiga på, att sätta vinet i ett sammanhang. Och vad är bättre än att placera vinet på det italienska matbordet? 

Värm upp med amarone

Så låt oss börja där, innan resandet åter tar fart, låt oss känna lite av Italiens charm även på hemmaplan och värma upp med lite gott vin och god mat. Får jag föreslå en riktigt örtig pasta med champinjoner, grädde och rikligt med parmesanost och ruccola som strös över…

Och till det ett glas amarone, gärna en smula svalt…


Vinliv tipsar!

Soprasasso Amarone Della Valpolicella

Mycket ursprungspräglat amaronevin från Veneto i norra Italien på de klassiska lokala druvorna. Vinet finns i närmare 130 butiker.

Smakrikt med mjuka tanniner, markerad fruktighet, björnbär, mocka, mogna körsbär, inslag av vaniljsötma, kryddor, eldiga toner och en lång eftersmak i balanserad, välsmakande stil.

Detta vin dricker jag gärna till en kraftig köttgryta på nöt, rödlök, vita bondbönor, rotfrukter, örter och massor av vitlök. Eller en riktigt mäktig hamburgare.

Johan Franco Cereceda

Nr 2352 • 189 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.