Publicerat 17/2 - 2020

Inspirerande att resa bland Venetos viner

Det är vackert, klimatet utmärkt, maten är gudomlig och vinerna likaså. Att resa, även i tanken, i Veneto, Italiens kanske vackraste region, bjuder på fantastiska upplevelser.

Visst, Venedig i alla ära. Men regionen Veneto är betydligt mer än världens vackraste stad. Här finns en levande landsbygd där vin och mat står i centrum. Vilken lokal trattoria som helst erbjuder också storartade upplevelser som inte behöver kosta skjortan.

Själv har jag bott på Villa de Winckels vid några tillfällen, ett fantastiskt gammalt palats som gjorts om till mycket charmigt boende. Dessutom med en vinbar som får den mest kräsna vinsnobben inom mig att falla till föga. Palatset ligger ute på landet och bara några kilometer till närmaste vingård.

Det är ju också precis det som är det härliga med Veneto, att det aldrig är mer än någon kilometer till vinodlingen. Eller till en riktigt bra bykrog som serverar en husets risotto all’Amarone to die for. Eller en pasta med svampsås med ett glas välbalanserat rött vin från Valpolicella till.

För när man är här, är det närmast obligatoriskt att besöka ett vinhus för att lära sig mer om Venetos viner och verkligen förstå den mångfald som produceras.

Bästa besöket får man om man bokar i tid, men det går också att spontanbesöka. Vi håller alla tummarna att det åter blir möjligt snart.

För det är precis det här italienarna är så duktiga på, att sätta vinet i ett sammanhang. Och vad är bättre än att placera vinet på det italienska matbordet? 

Så låt oss börja där, innan resandet åter tar fart, värma upp med lite gott vin och god mat. Får jag föreslå en pasta med champinjoner, grädde och rikligt med parmesanost och ruccola som strös över…

Och till det ett glas rött från Valpolicella.

Vinliv tipsar!

Casteloro Valpolicella

Välbalanserat rött i lättare stil med massor av smak. Här hittar vi röda, mogna bär, körsbär, kryddor, lite choklad- och vaniljsötma, en medellång eftersmak i mjukt attraktiv stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en grillad kyckling med potatismos, en pizza bianca med ruccola eller en mustig pasta med gräddig sås.

Johan Franco Cereceda

Nr 7776801 • 79 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.