Världens bästa matstad

Det är många som gör anspråk, men får kommer i närheten. Här äter man som en kung på både trestjärniga krogar och strandhängen vid La Concha. Bienvenidos a San Sebastian.

År efter år hamnar den nordliga kuststaden i Spanien i topp när vi pratar gastronomi. Det sägs också att 70 procent som besöker staden gör det för maten. Och att 100 procent av de som återvänder gör det just för den gastronomiska scenen.

Det säger en del. Men inte allt.

För det är en vacker stad, med en fantastisk strand, La Concha, mitt i stan som dessutom är till bredden fylld med vackra art deco-byggnader. En promenad under en weekend i matmeckat är därmed ett måste.

Men det är klart att maten får stå i centrum, även om San Sebastian huserar en internationell filmfestival och ett flertal andra spännande event. För maten är inte god, den är gudomligt god, det blir liksom inte bättre.

Det bästa är att visst äter man världsklass på de trestjärniga krogarna, men likväl är maten av så hög klass även på de enkla restaurangerna, att man allvarligt funderar på att flytta hit. Hur som helst är det inte en stad man besöker en gång. Har man väl varit här, vill man hit igen.

Vinliv tipsar om fem guldkorn i San Sebastian.

A Fuego Negro

Minihamburgare på kobebiff är en klassiker, en referens i hela Spanien, med sin närmast dramatiskt saftiga karaktär. Dessutom mycket härligt pintxosställe i hjärtat av gamla stan. Ett obligatorium.

Adress: 1 de Agosto Kalea

Txepetxa

Gillar du ansjovis är detta ett ställe för dig. Gillar du inte ansjovis, desto större anledning att komma hit. Du blir knockad. Jag lovar. Gjort på ett över hundraåring recept. Bästa fisken i stan dessutom.

Adress: Arrandegi Kalea 5

El Bombín

Vill du fokusera på vin är detta ett ställe för dig. Det är lätt att missa det, men väl därinne möts man av ett enormt sortiment och en väldigt kunnig personal som mer än gärna serverar lokalt vin.

Adress: Hörnet Calle Larramendi & Reyes Catolicos Kalea

Xarma

Med bakgrund bland annat på stjärnkrogen Arzak driver Aizpea och Xabier en av stadens allra bästa restauranger, dock endast ett tiotal bord så boka! Här möts modernt gastronomi med lokala råvaror.

Adress: Avenida de Tolosa 123

Misura Restaurant

Närmast löjligt omskriven krog där grönsaker och eko ligger i fokus. En bit utanför city, men värd varje sekund i taxin. Bra blandning baskiskt med senaste köksteknikerna utan att det blir ängsligt.

Adress: Paseo de Miramón 162

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.