Så många flaskor vin dricker varje svensk om året

Det var inte länge sedan vi i Sverige drack mer sprit än vin. Men idag ser det helt annorlunda ut. Vinkonsumtionen når nämligen rekordnivåer.

I mitten på 1970-talet drack vi fortfarande mer sprit än vin i Sverige. Men tack vare åtgärder från bland annat Systembolaget, som ville att vi skulle dricka mindre alkohol rent generellt, har vinkonsumtionen ökat. Och som den har ökat!

Idag är Sverige ett av de länder där det konsumeras mest vin i världen.

Statistiken kring vinkonsumtion är alltid lite osäker, men i Frankrike konsumerar man lite drygt 40 liter per person och tillhör den absoluta eliten. I Italien ligger man på omkring 34 liter medan man i Spanien inte ens år upp till 20 liter per person och år.

Remarkabel ökning

I Sverige däremot får vi i oss 29,6 liter per person och år. Det motsvarar närmare 40 flaskor.

Ser vi tillbaka till år 2001 låg konsumtionen på 24 liter per person. Det är alltså en ökning på nästan 25 procent på inte ens 20 år.

Men det tar inte slut där. Vi väljer dessutom att spendera mer på vinet än någonsin tidigare. Något som gör svenska marknaden mycket intressant för vinproducenter världen över.

Klassiker attraherar mest

Fortfarande är det de klassiska vinländerna som attraherar mest. Störst på svenska marknaden är Italien med en marknadsandel under årets första nio månader på 27,3 procent följt av Frankrike, 14,4 procent och Spanien, 12 procent.

Samtidigt ser vi också att under pandemin har många valt att köpa dyrare viner på Systembolaget. och att klassikerna även här har en troligt stark ställning.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.