”Vin är en fantastisk produkt”

Han är en av de allra starkaste profilerna i branschen. Högt respekterad, inte minst för att han verkligen tror på vinet som produkt. Möt vinimportören som nu också blir vinbonde på Mallorca.

Från Handelshögskolan i Stockholm till en vingård på Mallorca kan steget tyckas långt. Men för vinimportören Johan Lidby är det en realitet.

– Jag växte ju upp med att man ska ha en utbildning. Men i sanningens namn var Handels inte min grej. Jag extrajobbade både på krog och Systembolaget.

Så efter en uppväxt i Frankrike och studier i huvudstaden blev vinet istället Johans sätt att försörja sig. Dels genom att så småningom börja sin karriär hos befintlig importfirma, dels genom att längre fram starta eget, Johan Lidby Vinhandel.

– Ganska snart upptäckte jag att både människorna och vingårdarna var fantastiska, det blev ett oerhört spännande jobb. Det tändes en låga. Vinet är ju en fantastisk produkt.

Nu firar han 20 år som grundare av en av de mest intressanta vinimportföretagen i Sverige. Respekterad som få, inte minst för sitt kunnande, drivs han av att vinet som produkt är fantastisk.

– Många förknippar mig med Chablis men det finns mycket annat. Det finns massor av spännande vin i Australien. Ribeira Sacra i nordvästra Spanien är ett fantastiskt område, Spanien generellt.

Annat som intresserar är Châteauneuf-du-Pape, det klassiska distriktet i södra Rhône.

– Jag älskar det samtidigt som många vinexperter gärna klankar ner på det.

”Första vinet gick spikrakt uppåt, fantastiskt. Det andra vinet började stökigt, det var liksom vågliv i karaffen, nådde höjder men också dalar under den tid vi drack det. En stor upplevelse.”

Idag har ju trenden vänt mot lätt rött vin, raka motsatsen till vad ett vin från detta distrikt symboliserar. Johan menar vidare att det verkar som att alla viner idag ska samma karaktär, oavsett var det kommer från i världen.

– Det är ju mycket mode som påverkar vindrickaren.

Samtidigt är det här något han kommer att kunna styra på ett avsevärt mer konkret sätt. Han har nämligen gått och blivit vinbonde, även om han även fortsättningsvis tänkt jobba med vinimport. En vingård på Mallorca på några hektar ska han nu ta sig an. Förhoppningsvis viner vi kommer att få se i Sverige.

Slutligen, största vinupplevelsen?

– En kväll som blev magisk, år 1998, i södra Rhône, jag reste med en kollega. Vi beställde in två flaskor vin från Châteauneuf-du-Pape 1990, Beaucastel Hommage à Jacques Perrin och Château Rayas. Första vinet gick spikrakt uppåt, fantastiskt. Det andra vinet började stökigt, det var liksom vågliv i karaffen, nådde höjder men också dalar under den tid vi drack det. En stor upplevelse.

Vinliv tipsar!

Guimaro Mencía 2018

”Rött vin från spanska Ribeira Sacra i norvästra delen av Spanien på druvan Mencía.

Ett fullkomligt lysande vin med massor av ursprungstoner, bäriga inslag, mörk frukt, mineral, massor av fräschör och en harmonisk, lång eftersmak.

Passar perfekt till en gryta på vildsvin och svamp som serveras med mos på palsternacka.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 71399 • 174 kr

Châteauneuf-du-Pape Chante le Merle 2017

Rött vin från en av världens klassiker i södra Rhône, Châteauneuf-du-Pape.

Ett smakintensivt vin med kryddiga inslag, örter, varmfruktig med röda bär, mineral, liten fatton och med lång, eldig eftersmak i elegant stil.

Passar perfekt till en hamburgare på högrev som serveras med pommes på sötpotatis.”

Nr 92613 • 499 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.