Myter om alkohol – testa dina kunskaper

Att mixa spritsorter ger en värre bakfylla

Denna myt har du säkert hört eller själv slängt ur dig, men den stämmer alltså inte. Däremot finns det spritsorter som med större sannolikhet än andra kommer att ge en bakfylla. Symtomen av en bakfylla går att likna med tillfälliga abstinensbesvär. 

När du dricker (för) mycket alkohol hinner kroppen inte med att bryta ned allt från dagen innan. Har du dessutom druckit mörk sprit ökar risken för en tuff dagen-efter. Alkohol innehåller kongener, det vill säga kemiska biprodukter som framkallas vid jäsningsprocessen och även bidrar till smak och arom. Då mörk sprit innehåller mer kongener tenderar bakfyllorna bli värre och längre!

Andra saker som självklart också påverkar hur du mår dagen efter är hur länge och mycket du druckit! Åt du innan och var det verkligen varannan vatten?

Sprit gör en mer full än öl

Vad du dricker spelar mindre roll än mängden du får i dig. En dryck med högre volymprocent alkohol innehåller mer etanol och det är etanolen som gör att du blir på lyset. Det förklarar varför du kan du komma undan mer lindrigt en partykväll då du dricker tre shots jämfört med en chillkväll då du får i dig fyra starköl med en volymprocent på fem procent. Om du däremot dricker samma mängd sprit som öl vid olika tillfällen så stämmer visserligen påståendet…

Alkohol värmer kroppen

Att du upplever värme när du dricker alkohol har en naturlig förklaring. Kroppen strävar efter att hålla de inre organen varma och har därför en försvarsmekanism som jobbar för att minska blodflödet till kroppens yta. Denna slås dock ut när du dricker alkohol och istället ökar blodflödet eftersom att alkoholen gör att blodkärlen, särskilt de precis under hudens yta, utvidgas. 

Kanske har du även upplevt denna värme som kortvarig? Det beror givetvis på att kylan i luften snabbare kyler ner blodet.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.