Stryktålig, hårdhudad och med en ocean av egensinne. Men det gäller att kunna möta upp de kvaliteterna, förstå att handskas med karaktären. Ett litet felsteg och katastrofen är ett faktum.
Tyskt vin är sött, buteljerat i konstiga flaskor och med etiketter som ingen förstår. Tacka Riesling för det.
Vad nu då?
Jo, Riesling är det stoltaste Tyskland har i vinvärlden, men den har inte alltid behandlats som den världsstjärna den är. Ofta har det använts till volymviner med alltför hög sötma. Vinet har dessutom buteljerats i rätt läskiga flaskor. Och på flaskan en etikett som ingen förstått att tolka.
Samtidigt, här har vi alltså med en av världens bästa druvor att göra.
Jag minns ett besök hos Doctor Michel på vinhuset Domdechant Werner i Rheingau för många år sedan, när druvan Chardonnay var som störst. Hans ord blev bevingade.
– Vi satsar inte på att göra världens näst bästa Chardonnay. Vi satar på att göra världens bäst Riesling.
Men vad är det då som gör druvan så omtalad, så erkänd och så fantastisk att göra vin på?
Jo, en mängd egenskaper.
Först och främst är den stryktålig med sitt tjocka skinn, den tål viss kyla och är sent mognande. Den har hög syra, alla som älskar vin älskar hög syra, och massor av fruktegenskaper som citrus, gröna äpplen, tropiska toner och lime. Dessutom hittar vi ofta också karaktärer som örter, honung och mineralitet.
Att den passar till fisk vet vi. Men användningsområdet är betydligt större än så.
Dags för ett glas?
Vinliv tipsar!
”Ett vitt vin på Riesling från kända regionen Pfalz i sydvästra Tyskland.
Här hittar vi både citrus, päron, fruktsöta inslag och en ton av persika, blommor och honung med en medellång eftersmak med lite karaktär av örter.
Det här vinet dricker jag gärna till fisk, gravad lax, sushi, asiatiska rätter, sallad med kyckling eller en Toast Skagen.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv
Nr 78596 • 99 kr