Den trendkänsliga vinkonsumenten riktar sina blickar österut. Tacka Georgien och Armenien för det. Men det finns klassiska vinländer betydligt närmare än så…
Vi gillar trender. Kläder, inredning, bilar och resmål. Och
vin! Vi tycker själva att vi är helt egna i vår smakprofil, men där hamnar vi
liksom i kö. Alla vill dricka vin från Piemonte, Jura eller de gamla
klassikerna. Förstås.
Men om man ska ligga före, vad göra?
Jo, rikta blicken österut. Visst, Georgien och Armenien står
fortfarande högt i kurs, i synnerhet bland dem som älskar naturviner, orange
viner. Men det räcker med en flygresa på två timmar för att hamna rätt.
Vi landar på Liszt Ferenc-flygplatsen utanför Budapest. Hinner med några sköna vinbarer i den ungerska huvudstaden innan vi tar oss österut morgonen efter.
Några timmars körning och vi anländer till ett anslående vackert Tokaji, alldeles mot gränsen till Slovakien.
Här görs några av världens bästa viner, sött vitt på
ädelröta. Det innebär att druvorna angrips av en svamp som får vattnet i
druvorna att torka samtidigt som svampen ger vinet en speciell karaktär som
påminner om torkade aprikoser. Mycket gott!
Men numera tillverkas det också en del vitt torrt vin i
området. Samma druvor, ingen ädelröta, men massor av härlig fruktighet och komplexitet.
Och så är det unikt. Något som passar fler vinkonsumenter som hela tiden är på
jakt efter just det unika.
Det spännande med Ungern är att landet också producerar
massor av annat intressant vin, rött på Cabernet Franc från södra delen och
vitt på exempelvis Juhfark, en annan mycket spännande druva, från västra delen.
Ungern alltså.
För den trendkänsliga. Och för alla som älskar vin.
“Cuvée Blanc är något så ovanligt som ett torrt vitt vin från världens mest kända sötvinsdistrikt, Tokaji i Ungern.
Vad som gör detta vin så intressant är inte bara att det är torrt, utan att man använder samma druvor som i de klassiska söta Tokaji-vinerna och att man från producenthåll dessutom utnyttjar den unika vulkaniska jordmånen i området.” Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.