Här görs några av världens bästa viner

Den trendkänsliga vinkonsumenten riktar sina blickar österut. Tacka Georgien och Armenien för det. Men det finns klassiska vinländer betydligt närmare än så…

Vi gillar trender. Kläder, inredning, bilar och resmål. Och vin! Vi tycker själva att vi är helt egna i vår smakprofil, men där hamnar vi liksom i kö. Alla vill dricka vin från Piemonte, Jura eller de gamla klassikerna. Förstås.

Men om man ska ligga före, vad göra?

Jo, rikta blicken österut. Visst, Georgien och Armenien står fortfarande högt i kurs, i synnerhet bland dem som älskar naturviner, orange viner. Men det räcker med en flygresa på två timmar för att hamna rätt.

Vi landar på Liszt Ferenc-flygplatsen utanför Budapest. Hinner med några sköna vinbarer i den ungerska huvudstaden innan vi tar oss österut morgonen efter.

Några timmars körning och vi anländer till ett anslående vackert Tokaji, alldeles mot gränsen till Slovakien.

Här görs några av världens bästa viner, sött vitt på ädelröta. Det innebär att druvorna angrips av en svamp som får vattnet i druvorna att torka samtidigt som svampen ger vinet en speciell karaktär som påminner om torkade aprikoser. Mycket gott!

Men numera tillverkas det också en del vitt torrt vin i området. Samma druvor, ingen ädelröta, men massor av härlig fruktighet och komplexitet. Och så är det unikt. Något som passar fler vinkonsumenter som hela tiden är på jakt efter just det unika.

Det spännande med Ungern är att landet också producerar massor av annat intressant vin, rött på Cabernet Franc från södra delen och vitt på exempelvis Juhfark, en annan mycket spännande druva, från västra delen.

Ungern alltså.

För den trendkänsliga. Och för alla som älskar vin.

Vinliv tipsar!

Cuvée Blanc

“Cuvée Blanc är något så ovanligt som ett torrt vitt vin från världens mest kända sötvinsdistrikt, Tokaji i Ungern.

Vad som gör detta vin så intressant är inte bara att det är torrt, utan att man använder samma druvor som i de klassiska söta Tokaji-vinerna och att man från producenthåll dessutom utnyttjar den unika vulkaniska jordmånen i området.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 2136 • 195 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.