Julbordets godaste rätt, Janssons frestelse, kommer i flera varianter. Vinlivs specialrecept är mer åt det klassiska hållet, härligt smörig med mjuk, salt ansjovissmak. Det blir liksom godare så. Och våga prova vin till. Varför inte ett överraskande välsmakande rött från… Veneto i Italien. Det härliga är att en kraftfull amarone är överraskande gott där sältan i maten gifter sig med den sötaktiga tonen i vinet.
Ingredienser för fyra personer
- 400 g potatis
- 100 g palsternacka
- 1 gul lök
- 1 burk ansjovisfiléer, (125 g)
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 msk ströbröd
- 3 msk smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°.
- Skala potatisen och palsternackan. Skär dessa i tunna strimlor. Skala löken, skär i tunna skivor.
- Låt ansjovisen rinna av. Spara spadet.
- Smörj en ugnsfast form med smör. Varva rotfrukter, lök och ansjovis. Översta lagret ska vara rotfrukter.
- Häll på grädde samt ansjovisspad.
- Strö över ströbrödet och lägg på smörklickar jämnt fördelat.
- Grädda mitt i ugnen tills rotfrukterna blivit mjuka (ca 40 minuter) och fått en ljusbrun färg.
Vinliv tipsar!
Rött kraftfullt vin från Amarone della Valpolicella, som distriktet heter, detta vin som tog Sverige och Norden med storm.
Rött vin med markerad smakintensitet, inslag av torkad frukt, mörka bär, fräschör, viss fruktsöt ton med karaktär av choklad, fat, vanilj och en lång eftersmak i eldig, ursprungspräglad stil.
Det här vinet passar utmärkt till en smakrik gryta på högrev eller lamm som bör serveras med slungad potatis och massor av färska örter. Eller till en Janssons frestelse… för den som vågar.
Nr 52843 • 169 kr