Publicerat 2/12 - 2019

Vinlivs klassiska Janssons frestelse

Julbordets godaste rätt, Janssons frestelse, kommer i flera varianter. Vinlivs specialrecept är mer åt det klassiska hållet, härligt smörig med mjuk ansjovissmak. Det blir liksom godare så. Och våga prova vin till. Varför inte ett överraskande välsmakande vitt från… Ungern.

Ingredienser för fyra personer

  • 400 g potatis
  • 100 g palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 burk ansjovisfiléer, (125 g)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk smör

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala potatisen och palsternackan. Skär dessa i tunna strimlor. Skala löken, skär i tunna skivor.
  • Låt ansjovisen rinna av. Spara spadet.
  • Smörj en ugnsfast form med smör. Varva rotfrukter, lök och ansjovis. Översta lagret ska vara rotfrukter.
  • Häll på grädde samt ansjovisspad.
  • Strö över ströbrödet och lägg på smörklickar jämnt fördelat.
  • Grädda mitt i ugnen tills rotfrukterna blivit mjuka (ca 40 minuter) och fått en ljusbrun färg.

Vinliv tipsar!

Cuvée Blanc

”Ett spännande vitt vin från Tokaji i Ungern, nytt på den svenska marknaden.

Vinet har en liten fyllig karaktär med fruktsöta toner. Här hittar vi också mogen honungsmelon, gula äpplen, liten nötighet och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till svenskklassikern Jansons Frestelse där vinets fruktiga toner och fylliga karaktär matchar rättens underbart feta smaker och den lilla sötman som finns i rotfrukterna. Även vinets citrustoner matchar mycket väl den syrliga ansjovisfrestelsen.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 2136 • 195 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.