Vindoldis från öster

Ungern är känt för sina söta viner från Tokaji. Men Tokaji är avsevärt mer än så, för här tillverkas också spännande torrt vitt vin. Dags att rikta blicken österut!

När vi ändå är inne på det klassiska spåret gäller följande vindistrikt: Bourgogne, Bordeaux, Champagne, Porto där man tillverkar portvin och så… Tokaji i Ungern. Det sistnämnda är ett av de mest traditionstyngda vinområdena i världen. Med ett renommé som få distrikt har.

De söta vinerna från Tokaji omnämns i all världens litteratur och har så gjort i sekel. Vinet kallas inte för inte Konungarnas vin…

Men allt är inte sött vin som lämnar denna del av Ungern. För här tillverkas också, mer och mer, ett torrt vitt vin. Gärna på samma druvor som sin sötare granne.

Fyra druvor dominerar med två bubblare som bonus. Håll i er, för här kommer de: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta och så bubblarna Kabar och Kövérszőlő. (Allt behöver ju inte stavas Chardonnay.)

Men oavsett den tungvrickande lingvistiken är det allt oftare ett torrt vin som lämnar Tokaji. De söta vinerna har ju så att säga krattat manegen och intresset för den nya vågen Tokaji-viner är stort världen över. Inte minst i Sverige. Det är egentligen först nu vi upptäckt den mångfald viner Ungern står bakom. Ofta med mycket hög kvalitet dessutom.

En av de stora trenderna 2020, utöver att vi kommer att dricka allt som är rosa, är vin från östra Europa.

Och där har Ungern en särställning. Inte bara tack vare klassiska Tokaji, utan just för den mångfald, den tradition och det renommé landet har. Plus att Ungern har en hel del unika druvor. Precis det vi vill ha: vin med tydligt ursprung, gärna på unika druvor och från ett område bortom mainstream.

Ungern sa jag. Tokaji.

Nu även torrt.

Skål! Eller som vi säger på ungerska:

Egészségére!

Vinliv tipsar!

Cuvée Blanc

”Cuvée Blanc är något så ovanligt som ett torrt vitt vin från världens mest kända sötvinsdistrikt, Tokaji i Ungern.

Vad som gör detta vin så intressant är inte bara att det är torrt, utan att man använder samma druvor som i de klassiska söta Tokaji-vinerna och att man från producenthåll dessutom utnyttjar den unika vulkaniska jordmånen i området.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 2136 • 195 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.