Ungern är känt för sina söta viner från Tokaji. Men Tokaji är avsevärt mer än så, för här tillverkas också spännande torrt vitt vin. Dags att rikta blicken österut!
När vi ändå är inne på det klassiska spåret gäller följande vindistrikt:
Bourgogne, Bordeaux, Champagne, Porto där man tillverkar portvin och så… Tokaji
i Ungern. Det sistnämnda är ett av de mest traditionstyngda vinområdena i
världen. Med ett renommé som få distrikt har.
De söta vinerna från Tokaji omnämns i all världens litteratur och har så gjort i sekel. Vinet kallas inte för inte Konungarnas vin…
Men allt är inte sött vin som lämnar denna del av Ungern.
För här tillverkas också, mer och mer, ett torrt vitt vin. Gärna på samma
druvor som sin sötare granne.
Fyra druvor dominerar med två bubblare som bonus. Håll i er,
för här kommer de: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta och så bubblarna
Kabar och Kövérszőlő. (Allt behöver ju inte stavas Chardonnay.)
Men oavsett den tungvrickande lingvistiken är det allt oftare
ett torrt vin som lämnar Tokaji. De söta vinerna har ju så att säga krattat
manegen och intresset för den nya vågen Tokaji-viner är stort världen över.
Inte minst i Sverige. Det är egentligen först nu vi upptäckt den mångfald viner
Ungern står bakom. Ofta med mycket hög kvalitet dessutom.
En av de stora trenderna 2020, utöver att vi kommer att dricka allt som är rosa, är vin från östra Europa.
Och där har Ungern en särställning. Inte bara tack vare
klassiska Tokaji, utan just för den mångfald, den tradition och det renommé
landet har. Plus att Ungern har en hel del unika druvor. Precis det vi vill ha:
vin med tydligt ursprung, gärna på unika druvor och från ett område bortom
mainstream.
”Cuvée Blanc är något så ovanligt som ett torrt vitt vin från världens mest kända sötvinsdistrikt, Tokaji i Ungern.
Vad som gör detta vin så intressant är inte bara att det är torrt, utan att man använder samma druvor som i de klassiska söta Tokaji-vinerna och att man från producenthåll dessutom utnyttjar den unika vulkaniska jordmånen i området.” Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.