Publicerat 21/1 - 2020

Galet och gott och ännu godare med rosévin

Lätt som en plätt att göra och svårslaget gott. Tar dessutom knappa halvtimmen. Och så blir det – som vanligt – ännu lite godare med ett vin. Varför inte rosa? Från Spanien! Vinliv har bästa tipset. 

Kycklingfilé i ugn med persilja och grönsaksris


Gör så här

Kycklingen 

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.

Skala ingefäran riv med rivjärn, den grova sidan. 

Finhacka persilja och vitlök. 

Blanda ingefära, persilja, vitlök, fisksås, socker, soja, olivolja och peppar och häll över kycklingfiléerna. 

Tillaga mitt i ugnen, ca 20 minuter, till en innertemperatur på 67 grader.

Riset

Koka upp vatten i en kastrull. Häll ner riset och de rivna grönsakerna. 

Koka tills riset är mjukt, ca 20 min. 

Häll av vattnet i ett durkslag. 

Blanda ner smör och smaka av med salt. Toppa riset med salladslök och servera till kycklingen.

Ingredienser 4 personer

4 kycklingfiléer

50 g färsk ingefära

En knippe persilja

4 vitlöksklyftor

2 msk fisksås

1 msk strösocker

5 msk japansk soja

1 msk olivolja

1 tsk grovmalen svartpeppar

Grönsaksris

2 dl basmatiris

150 g blomkål, grovriven

150 g morötter, grovriven

4 msk smör

salt


Vinliv tipsar

Cantina Zaccagnini

dal Tralcetto Rosé

Spännande rosévin från producenten bakom den italienska pinnvinet.

Vinet har en utpräglad ton av jordgubbar, smultron, röda bär i bra balans med ett litet sötaktigt avslut i utpräglad fräsch stil.

Johan Franco Cereceda


Nr 77807 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.