Publicerat 21/1 - 2020

Galet och gott och ännu godare med rosévin

Lätt som en plätt att göra och svårslaget gott. Tar dessutom knappa halvtimmen. Och så blir det – som vanligt – ännu lite godare med ett vin. Varför inte rosa? Från Spanien! Vinliv har bästa tipset. 

Kycklingfilé i ugn med persilja och grönsaksris


Gör så här

Kycklingen 

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.

Skala ingefäran riv med rivjärn, den grova sidan. 

Finhacka persilja och vitlök. 

Blanda ingefära, persilja, vitlök, fisksås, socker, soja, olivolja och peppar och häll över kycklingfiléerna. 

Tillaga mitt i ugnen, ca 20 minuter, till en innertemperatur på 67 grader.

Riset

Koka upp vatten i en kastrull. Häll ner riset och de rivna grönsakerna. 

Koka tills riset är mjukt, ca 20 min. 

Häll av vattnet i ett durkslag. 

Blanda ner smör och smaka av med salt. Toppa riset med salladslök och servera till kycklingen.

Ingredienser 4 personer

4 kycklingfiléer

50 g färsk ingefära

En knippe persilja

4 vitlöksklyftor

2 msk fisksås

1 msk strösocker

5 msk japansk soja

1 msk olivolja

1 tsk grovmalen svartpeppar

Grönsaksris

2 dl basmatiris

150 g blomkål, grovriven

150 g morötter, grovriven

4 msk smör

salt


Vinliv tipsar

Pierre Chavin Rosé Pays d’Oc Cuvée Réserve

Ljusrosa rosé från ett av världens bästa vindistrikt när det kommer till rosa viner.

Fruktdominerat rosévin med inslag av röda bär, citron, frysta smultron, jordgubbar och röd mango i härlig blandning och med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till grillad chorizo som serveras med en egengjord, örtig potatismos. Servera vinet kylt.

Johan Franco Cereceda


Nr 75735 • 225 kr