Lätt som en plätt att göra och svårslaget gott. Tar dessutom knappa halvtimmen. Och så blir det – som vanligt – ännu lite godare med ett vin. Varför inte rosa? Från Spanien! Vinliv har bästa tipset.
Kycklingfilé i ugn med persilja och grönsaksris
Gör så här
Kycklingen
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.
Skala ingefäran riv med rivjärn, den grova sidan.
Finhacka persilja och vitlök.
Blanda ingefära, persilja, vitlök, fisksås, socker, soja, olivolja och peppar och häll över kycklingfiléerna.
Tillaga mitt i ugnen, ca 20 minuter, till en innertemperatur på 67 grader.
Riset
Koka upp vatten i en kastrull. Häll ner riset och de rivna grönsakerna.
Koka tills riset är mjukt, ca 20 min.
Häll av vattnet i ett durkslag.
Blanda ner smör och smaka av med salt. Toppa riset med salladslök och servera till kycklingen.
Ingredienser 4 personer
4 kycklingfiléer
50 g färsk ingefära
En knippe persilja
4 vitlöksklyftor
2 msk fisksås
1 msk strösocker
5 msk japansk soja
1 msk olivolja
1 tsk grovmalen svartpeppar
Grönsaksris
2 dl basmatiris
150 g blomkål, grovriven
150 g morötter, grovriven
4 msk smör
salt
Vinliv tipsar
Pierre Chavin Rosé Pays d’Oc Cuvée Réserve
Ljusrosa rosé från ett av världens bästa vindistrikt när det kommer till rosa viner.
Fruktdominerat rosévin med inslag av röda bär, citron, frysta smultron, jordgubbar och röd mango i härlig blandning och med medellång eftersmak.
Det här vinet dricker jag mycket gärna till grillad chorizo som serveras med en egengjord, örtig potatismos. Servera vinet kylt.
Johan Franco Cereceda
Nr 75735 • 225 kr