Glada nyheter för den svenska vinälskaren. Nu är nämligen vingården Domaine Rabiega i Provence åter i svenska händer. Men det har tagit sin tid.
– Det krävdes både tur, timing och nu även terroir, säger vinprofilen Yohan Adell von Corswant.
Platsen är Provence i södra Frankrike, inte långt från Saint Tropez på franska Rivieran. Samtidigt är miljön radikalt annorlunda mot den luxuösa kuststaden. Vi befinner oss på 300 meter över havet, in i landets bergiga område där jorden är kalkhaltig och vingårdarna legio.
Domaine Rabiega, vinegendomen som under många år ägdes av Vin & Sprit, det statliga svenska bolaget som bland annat cashade in duktigt med ett varumärke som Absolut Vodka. Även på vinsidan ville man visa att man kunde och köpte loss den anrika gården 1986. Här har vin tillverkats hundratals, troligen tusentals år tillbaka.
Bara några år efter övertagandet lyckades man knyta till sig den svenska vinmakaren Lars Torstensson och resten är faktiskt ett stycke svensk vinhistoria.
– Mig veterligen har ingen annan svensk än Lars erhållit utmärkelsen bästa vinmakare i Frankrike.
Det säger Yohan Adell von Corswant, nybliven delägare till Domaine Rabiega. Detta efter att Vin & Sprit sålt den till en annan svensk aktör som i sin tur sålde den till en fransk vinmakare vars dotter tog över rodret. Men bara efter något år bestämde hon sig för att sluta och det var då Yohan Adell von Corswant dök upp.
– Tur, timing och terroir, förklarar han.
Yohan Adell von Corswant driver vinimport till Sverige sedan flera år genom företaget Gastrodev. Han har tidigare jobbat på flera stjärnkrogar i både Frankrike och Sverige samt skrivit otaliga kokböcker.
Fantasin om en egen vingård föddes när han flyttade till Paris 2006, samtidigt som vinfilmen ”A good year” gick upp på bio. Efter idogt letande, Yohan hann besöka ett femtontal vingårdar som var till salu, dök Rabiega upp och med hjälp av en grupp svenska investerare blev drömmen sann.
Men inte nog med det. Han lyckades också knyta sig an vinegendomens tidigare vinmakare Lars Torstensson, med allt vad det innebär.
– Det är helt fantastiskt. Han är ju en av få svenskar som verkligen kan det här. Vi satte oss ned och pratade om vårt projekt och han tyckte det lät mycket intressant.
Första skörden är ganska nyligen bärgad och resultatet är överraskande bra. Så bra när det kommer till de blå druvorna att de har bestämt att det ska bli rödvinsfokus framöver.
– Men vi ska också tillverka ett exklusivt rosévin, 500 flaskor per år.
Men timingen, var den så bra egentligen? Nja, coronan kom ju strax efter köpet i våras, men samtidigt kräver gården en hel del uppfräschning, något som man hinner med. Redan nu har åtta containrar med skräp forslats bort från egendomen utanför den lilla staden Draguignan i de provencalska bergen.
Planerna är spännande då det ska satsas mycket på besöksverksamhet. Ett hotell finns redan med över 20 rum, en krog av ädlare snitt ska öppnas, en vinbutik är redan i dag allra högst levande. Men så ska det också ordnas kurser och utbildning i vin.
– Vi kommer att ha stort fokus på kurser, både inom vin och matlagning. Om du så är här bara över en natt ska du kunna boka en vinprovning eller en matlagningskurs, förklarar Yohan Adell von Corswant.
Redan till sommaren 2021 hoppas man kunna öppna upp det mesta av verksamheten.
Nu släpps r Rabiega 1819 från Domaine Rabiega. Det är en specialblandning från 2018 och 2019 signerad Lars Torstensson, en blandning på rött vin från 2018 och 2019.
r Rabiega 1819
”Härlig balans i ett i övrigt smakrikt vin med inslag av både mörka bär, örter, fin struktur, lite kakao, skog och en relativt lång eftersmak.
Det här vinet dricker jag gärna till en kraftigare kötträtt, en mustig pasta eller en höstgryta rik på örter.”
Nr 70205 • 119 kr