Valpolicella – mer för vinälskaren än vinsnobben

Elegantare än kraftfullt, mer lättdrucket än lagringsbart och – inte minst – prisvärt mer än ett vin för vinsnobben. Klart man älskar Valpolicella, amarones lillebror. Men trots allt så mycket mer.

Vi befinner oss i norra delen av Italien, i regionen Veneto, svenskarnas favoritområde. Jo, det är ju här man gör prosecco, amarone, ripasso… en mångfald av viner som gjort succé på den svenska marknaden.

Valpolicella på Systembolaget

Det är en region som kan stoltsera med både rött, vitt och bubbel i världsklass. Och viner till rimligt pris, dessutom. Ett område som många älskar att besöka, för sin härliga landsbygds skull, för alla vinbarer som finns både i städer som Verona, men också i alla medeltida små byar.

Här finns något för alla. Eller snarare, här finns mycket för alla. Sa jag mångfald? Det räcker med att kolla in sortimentet på Systembolaget. Mycket kan man säga om monopolet, men detta imponerar. Valpolicella i flera prisklasser, dessutom.

Valpolicella är amaronens yngre kusin

Valpolicella är en del av allt detta, det är både ett vindistrikt men även en vintyp, präglad av distriktet. Vi pratar runda röda viner, mjuka, bäriga, medelfylliga med medellång eftersmak med lite örtig karaktär, mycket körsbär, ibland fat, ofta en fin fräschör men alltid gott och perfekt till en pasta med svamp- och gräddsås.

Vinet är egentligen ursprunget till amarone, men att det inte tillverkas på torkade druvor. Område och druvor är desamma. Man kan säga att Valpolicella-vinet är en yngre variant av amaronevinet.

Men det är också ett vin mer för matbordet än för källaren, mer för vinälskaren än vinsnobben, mer för konsumtion än som skrytpjäs i vindiskussionen.

Valpolicellans plats är matbordet

Hemligheten i detta ligger i traditionen, att italienarna kanske bättre än några andra, har förstått att vinets plats är på matbordet. Att det ska matcha maten.

Flera av prestigeproducenterna i området berättar också under förtroliga samtal att de hellre dricker en valpolicella än områdets prestigeviner när de sätter sig till bords…

Druvorna i Valpolicella-vinet

Vinet från Veneto, inklusive Valpolicellavinet, är liksom amaronen tillverkat på en blandningar av druvor. Här hittar vi alltid Corvina och Rondinella och ibland även Corvinone och Molinara, även om den sistnämnda är på väg bort.

Vill man få extra fart på sitt vin, kan man alltid addera lite av druvan Osoleta, en gammal druva som åter tagits till heders och som kanske är den mest kompletta.

Valpolicella Superiore – ännu bättre vin…

Superiore betyder på italienska bättre, eller överlägset. När det kommer till vin menas helt enkelt att vinet har lite högre alkohol enligt lagstiftningen. Traditionellt har alkoholhalten ofta varit en kvalitetsfaktor. Ju högre sockerhalt och därmed alkoholpotential vid skörd, desto högr klassat vin.

Det kan i vissa områden också betyda att vinet ligger lite längre på fat än det generiska vinet. Även detta är en kvalitetsindikation.

… och Valpolicella Classico

Sedan kommer den andra termen, utöver Superiore, som är värd att känna till, classico. Det är ett begrepp vi ser en del i italienskt vin och det betyder egentligen det urpsrungliga området där odling och prpduktion inleddes.

hjärtat av distriktet kan man också säga, där reglementeringen dessutom är lite hårdare. och vinerna blir lite dyrare. men ska också ha ett tydligare ursprungsuttryck.

Valpolicella i regionen Veneto

Veneto heter alltså regionen, här tillverkas ripasso, amarone, vita viner från Soave och prosecco, det finns en enorm spännvidd, Det röda Valpolicella-vinet är lite regionens fundament, skelettet vilar på. och på hemmaplan dricks det i stora klunkar.

Vin i ett sammanhang alltså, vin för att konsumeras en tisdagskväll till pastan eller kycklingen i ugn, till köttgrytan eller den vegetariska lasagnen. 

Snabbfakta Valpolicella
  • Ligger i regionen Veneto
  • Fick DOC-status 1968
  • Här tillverkas också vintyperna amarone, ripasso och recioto
  • Omkring 8 000 hektar vinodlingsmark
  • Viktigaste druvor: Corvina, Corvinone och Rondinella

Filmtajm!

Lär dig mer om Valpolicella


Vinliv tipsar!

Soprasasso Ripasso 2016

Rött vin på delar av amarone och Valpolicella-vin, en ypperlig teknik som man behärskar med fulländning i Veneto, Italien.

Rött kraftfullt vin med mjuka tanniner, härlig fruktighet med inslag av mogna, mörka bär, liten elegant mognadston i mer smakrik, uppskattande stil och lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till svensk husmanskost när det är som bäst (ofta!) där rättens mer rostade smaker och nötiga tillbehör harmonierar med vinets mustiga karaktär.

Johan Franco Cereceda

Nr 53140119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.