Publicerat 16/11 - 2020

Valpolicella – mer för vinälskaren än vinsnobben

Elegantare än kraftfullt, mer lättdrucket än lagringsbart och – inte minst – prisvärt mer än ett vin för vinsnobben. Klart man älskar Valpolicella, amaronens lillebror. Men trots allt så mycket mer.

Vi befinner oss i norra delen av Italien, i regionen Veneto, svenskarnas favoritområde. Jo, det är ju här man gör prosecco, amarone, ripasso… en mångfald av viner som gjort succé på den svenska marknaden.

Det är en region som kan stoltsera med både rött, vitt och bubbel i världsklass. Och viner till rimligt pris, dessutom. Ett område som många älskar att besöka, för sin härliga landsbygds skull, för alla vinbarer som finns både i städer som Verona, men också i alla medeltida små byar.

Här finns något för alla. Eller snarare, här finns mycket för alla. Sa jag mångfald?

Valpolicella är det perfekta matvinet

Valpolicella är en del av allt detta, det är både ett vindistrikt men även en vintyp, präglad av distriktet. Vi pratar runda röda viner, mjuka, bäriga, medelfylliga med medellång eftersmak med lite örtig karaktär, mycket körsbär, ibland fat, ofta en fin fräschör men alltid gott och perfekt till en pasta med svamp- och gräddsås.

Det är alltså ett vin mer för matbordet än för källaren, mer för vinälskaren än vinsnobben, mer för konsumtion än som skrytpjäs i vindiskussionen.

Valpolicellans plats är matbordet

Hemligheten i detta ligger i traditionen, att italienarna kanske bättre än några andra, har förstått att vinets plats är på matbordet. Att det ska matcha maten. Flera av prestigeproducenterna i området berättar också under förtroliga samtal att de hellre dricker en valpolicella än områdets prestigeviner när de sätter sig till bords…

Vin i ett sammanhang alltså, vin för att konsumeras en tisdagskväll till pastan eller kycklingen i ugn, till köttgrytan eller den vegetariska lasagnen. 

Snabbfakta Valpolicella
  • Ligger i regionen Veneto
  • Fick DOC-status 1968
  • Här tillverkas också vintyperna amarone, ripasso och recioto
  • Omkring 8 000 hektar vinodlingsmark
  • Viktigaste druvor: Corvina, Corvinone och Rondinella

Filmtajm!

Lär dig mer om Valpolicella

Vinliv tipsar!

Zenato Merlot

”Härligt ursprungstypiskt vin från Valpolicella i Veneto, området som också är en vintyp, mer och mer uppskattad av världens vinkonsumenter.

Välbalanserat rött i lättare stil med massor av smak. Här hittar vi röda, mogna bär, körsbär, kryddor, lite choklad- och vaniljsötma, en medellång eftersmak i mjukt attraktiv stil.”

Johan Franco Cereceda

Nr 7776879 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.