Så blev cava Spaniens mest kända vin

Spaniens i särklass mest kända vin är cava. Tacka en svart flaska för det. Qué? Jo, det var tack var denna ikoniska flaska cavan nådde en internationell publik. Idag är cava-industrin mer vital än någonsin.

Det spanska mousserande vinet cava har tillverkats i omkring 150 år. Katalonien är centrum för produktionen, men den får tillverkas runt om i landet. Och trots det ganska diffusa ursprunget, är cavan det absolut mest kända vinet och säljer i miljontals flaskor runt om i världen.

Att vinet blivit så populärt har flera orsaker: Spanien som välbesökt land, dessutom med en mycket avslappnad bar- och matkultur; ett mycket prisvärt bubbel som i många år setts som ett billigare alternativ till champagne och att det helt enkelt är gott.

Viktiga årtal

Men det finns några årtal som är viktigare än andra för den internationella berömmelsen: 1941 och 1974.

Det var nämligen de åren cavafirman Freixenet lanserade först sin Carta Nevada och sedan Cordon Negro, där det förstnämnda vinet buteljerades i en frostad, närmast beige flaska. Succén var inom loppet av bara några månader ett faktum. Det fanns helt enkelt ingen motsvarighet på världsmarknaden.

Lite drygt 30 år senare var det dags igen, då släpptes nämligen Cordon Negro, en torrare cava, i en svart flaska. Och tidpunkten verkade vara mycket väl vald. Vinet blev snart ikoniskt runt om på jorden där det konsumerades bubbelvin, och den spektakulära flaskan fick enormt medialt utrymme.

Att vinet var torrare, var ett tecken på att konsumenterna frångått de sötaste vinerna och nu ville kunna konsumera ett bubbel innan maten eller bara på nattklubben i all enkelhet.

Internationell succé

Samtidigt fick hela cavaindustrin just den viktiga exponent man behövde för att hitta ut med fler viner globalt. Redan några decennier senare skulle cavan också bli det bubbelvin som exporterades mest av alla, inklusive champagne.

En rejäl prestigevinst.

Efter några års förskjutning mot proseccon, ser vi att cavan är på väg tillbaka. Bättre kvalitet, större bredd på vinerna och viner som alltid fungerar till mat är några av hemligheterna bakom cavans renässans.

Något som den internationella bubbelvinkonsumenten redan idag applåderar. Och nu, när våren kommer, vill vi ju inget hellre ha än ett glas cava, cava rosé.

Vinliv tipsar!

El Mar Cava Rosé Brut

Härligt spanskt bubbel tillverkat på en andra jäsning på flaska på de lokala druvorna Trepat, Monastrell och Garnacha.

Friskt, torrt, mycket balanserat med inslag av röda bär, hallon, frysta smultron, liten brödig ton, röda vinbär och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif eller till spanskt småtugg, tapas på tonfisk, skaldjur, hårdostar och lite chorizo.

Johan Franco Cereceda

Nr 50082 • 79 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.