Publicerat 5/11 - 2019

Så blev cava Spaniens mest kända vin

Spaniens i särklass mest kända vin är cava. Tacka Freixenet för det. Qué? Jo, det var tack var deras ikoniska flaskor cavan nådde en internationell publik.

Det spanska mousserande vinet cava har tillverkats i omkring 150 år. Katalonien är centrum för produktionen, men den får tillverkas runt om i landet. Och trots det ganska diffusa ursprunget, är cavan det absolut mest kända vinet och säljer i miljontals flaskor runt om i världen.

Att vinet blivit så populärt har flera orsaker: Spanien som välbesökt land, dessutom med en mycket avslappnad bar- och matkultur; ett mycket prisvärt bubbel som i många år setts som ett billigare alternativ till champagne och att det helt enkelt är gott.

Men det finns några årtal som är viktigare än andra för den internationella berömmelsen: 1941 och 1974.

Det var nämligen de åren cavafirman Freixenet lanserade först sin Carta Nevada och sedan Cordon Negro, där det förstnämnda vinet buteljerades i en frostad, närmast beige flaska. Succén var inom loppet av bara några månader ett faktum. Det fanns helt enkelt ingen motsvarighet på världsmarknaden.

Lite drygt 30 år senare var det dags igen, då släpptes nämligen Cordon Negro, en torrare cava, i en svart flaska. Och tidpunkten verkade vara mycket väl vald. Vinet blev snart ikoniskt runt om på jorden där det konsumerades bubbelvin, och den spektakulära flaskan fick enormt medialt utrymme.

Att vinet var torrare, var ett tecken på att konsumenterna frångått de sötaste vinerna och nu ville kunna konsumera ett bubbel innan maten eller bara på nattklubben i all enkelhet.

Samtidigt fick hela cavaindustrin just den viktiga exponent man behövde för att hitta ut med fler viner globalt. Redan några decennier senare skulle cavan också bli det bubbelvin som exporterades mest av alla, inklusive champagne.

En rejäl prestigevinst.

Efter några års förskjutning mot proseccon, ser vi att cavan är på väg tillbaka. Bättre kvalitet, torrare viner och viner i en ny kvalitetsorientering är hemligheterna bakom.

Något som den internationella bubbevinkonsumenten redan idag applåderar.

Vinliv tipsar!

Reserva de la Familia

Reserva de la Familia är en riktig cavaklassiker. Tillverkad på de tre klassiska druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada har vinet en fin fräschör, rejält med frukt och fina, små bubblor i elegant stil.

Nr 77600 • 169 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.