Publicerat 28/8 - 2020

Egenartat vitt från Frankrikes största vinregion

Frankrike, världens bästa vinland. Överskattat eller inte, det finns fortfarande mycket spännande områden som förtjänar att uppmärksammas. Södra Rhône är med sin storhet ett av dem, nu med sina vita viner.

Anything But Chardonnay. ABC som trenden kom att kallas. Allt smakade likadant. Smör, fat, nötter. Och i sanningens namn, allt var långt ifrån gott. Det smakade ungefär samma.

Då blir det så, folk vänder druvan, vinet ryggen. Visar sitt missnöje. Och, möjligen omedvetet, börjar söka sig till annat. Det annorlunda. Med tydligt ursprung, mer smak, annorlunda smak. Fortfarande gott. Eller kanske godare.

Vin med innehållsförteckning

Vinvärlden går i trender. Och det var mycket på 1980-talet det började, då viner från andra delar än Europa introducerades på den europeiska marknaden. Viner med tydlig exponering av druvan på etiketten. Plötsligt hade vi en liten innehållsförteckning även om vi i början inte riktigt var säkra på om Chardonnay var en druva, ett distrikt eller en producent.

Idag vet vi bättre.

Och vi vet att många av Chardonnay-vinerna smakade ungefär samma kring 1980- och 90-talen. Länge sen. Men det var vid den här tiden Sverige började bli en vinkonsumentnation. Vi började dricka mer och mer och ville lära oss mer och mer. Och snabbt lärde vi oss att Chardonnay är världens bästa druva, men att det tillverkades alldeles för många viner på druvan som smakade samma sak. Kändes onödigt.

Intresse för nya smakprofiler

Då, senare, började vi intressera oss för andra smakprofiler, började tänka mat och vin, hur kombinera och hur hitta det där lite annorlunda, vin med ursprung med nerv, med massor av unik karaktär.  

Men Frankrike? Chardonnay-druvans hemland?!

Jo, det finns en hel del att prova. Och tar man snabbtåget från Paris till Avignon hamnar man i Södra Rhône, med allt vad det innebär av mångfald, unikhet och allt annat än Chardonnay. Här stavas, om vi ser till det vita viner, druvorna Roussanne, Marsanne, Clairette. Visst är Rhône det röda vinets paradis. Men nu kommer det vita vinet. Och som det kommer. Kostar ingenting i förhållande till kvalitet.

Bra, bättre bästa vita viner från Rhône

Det finns med andra ord flera skäl till att kika extra på detta fantastiska område. Vinerna har en tydlig profil, ofta mycket matorienterad, lite fylligare, fortfarande med bra balans och härligt friska, fruktiga toner. Men med lite krydda. Lite Medelhavshetta liksom.

Och då gäller att tänka rätt mat. Inte en sallad som smakar citrus och vinäger, utan hellre fiskgryta, saffran, kryddor, örter, salvia, vitlök, citron, muskot, olivolja… Tänk gratinerat, ugnsbakat, långkok, fisk med stekyta, fågel, såser på örter och citrus…

Tänk grandiost!

Då blir de vita vinerna från Rhône ännu lite godare.

Vinliv tipsar!

Côtes du Rhône Blanc Grand Veneur Organic Reserve

“Mycket intressant vin, lagom till skaldjurssäsongen, från södra Rhône, Frankrikes mest expansiva vinområde.

Friskt vitt vin på härlig druvblandning, inslag av tropiska frukter, vit persika, citrus, gröna äpplen, aningen nötig karaktär med medellång eftersmak i välbalanserad stil.

Det här vinet dricker jag gärna till gratinerade havskräftor, smörstekt torsk med gräddig sås eller till färska räkor med traditionella tillbehör.”

Johan Franco Cereceda

Nr 74344 • 115 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.