Publicerat 28/8 - 2020

Egenartat från Frankrikes största vinregion

Frankrike, världens bästa vinland. Överskattat eller inte, det finns fortfarande mycket spännande områden som förtjänar att uppmärksammas. Södra Rhône är med sin storhet ett av dem.

Anything But Cabernet Sauvignon. ABC som trenden kom att kallas. Allt smakade likadant. Svarta vinbär, fat, ceder. Och i sanningens namn, allt var långt ifrån gott. Det smakade ungefär samma.

Då blir det så, folk vänder druvan, vinet ryggen. Visar sitt missnöje. Och, möjligen omedvetet, börjar söka sig till annat. Det annorlunda. Med tydligt ursprung, mer smak, annorlunda smak. Fortfarande gott. Eller kanske godare.

Vin med innehållsförteckning

Vinvärlden går i trender. Och det var mycket på 1980-talet det började, då viner från andra delar än Europa introducerades på den europeiska marknaden. Viner med tydlig exponering av druvan på etiketten. Plötsligt hade vi en liten innehållsförteckning även om vi i början inte riktigt var säkra på om Cabernet Sauvignon var en druva, ett distrikt eller en producent.

Idag vet vi bättre.

Och vi vet att många av Cab-vinerna smakade ungefär samma kring 1980- och 90-talen. Länge sen. Men det var vid den här tiden Sverige började bli en vinkonsumentnation. Vi började dricka mer och mer och ville lära oss mer och mer. Och snabbt lärde vi oss att Cabernet Sauvignon är världens bästa druva, men att det tillverkades alldeles för många viner på druvan som smakade samma sak. Kändes onödigt.

Intresse för nya smakprofiler

Då, senare, började vi intressera oss för andra smakprofiler, började tänka mat och vin, hur kombinera och hur hitta det där lite annorlunda, vin med ursprung med nerv, med massor av unik karaktär.  

Men Frankrike? Cabernet-druvans hemland?!

Jo, det finns en hel del att prova. Och tar man snabbtåget från Paris till Avignon hamnar man i Södra Rhône, med allt vad det innebär av mångfald, unikhet och allt annat än Cabernet Sauvignon. Här stavas, om vi ser till det röda viner, druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre. Visst är Rhône det röda vinets paradis, även om fler och fler spännande vita viner dyker upp. Och som det kommer. Kostar ingenting i förhållande till kvalitet.

Bra, bättre bästa viner från Rhône

Det finns med andra ord flera skäl till att kika extra på detta fantastiska område. Vinerna har en tydlig profil, ofta mycket matorienterad, lite fylligare, fortfarande med bra balans och härligt friska, fruktiga toner. Men med lite krydda. Lite Medelhavshetta liksom.

Och då gäller att tänka rätt mat. Inte en sallad som smakar citrus och vinäger, utan hellre grytor, smakrikt, kryddor, örter, salvia, vitlök, muskot, olivolja… Tänk gratinerat, ugnsbakat, långkok, chuck rolls med perfekt stekyta, fågel, såser på örter och vitlök…

Tänk grandiost!

Då blir vinerna från Rhône ännu lite godare.

Vinliv tipsar!

Louis Bernard Côtes-du-Rhône

Charmigt, smakrikt vin från franska södern, närmare bestämt södra Rhône, på en härlig blandning på favoritdruvorna Grenache och Syrah, båda flitigt odlade i Rhône

Vinet är smakintensivt med fin balans mellan frukt, syra och strävhet, här hittar vi också lite kryddor, torkade örter, svarta oliver, mörka, mogna bär och en avslutande, aningen pepprig stil. 

Det här vinet dricker jag gärna till en fransk klassiker, Coq au vin eller till en svenska klassiker, pannbiff med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon.

Johan Franco Cereceda

Nr 50157 • 109 kr