Frankrike, världens bästa vinland. Överskattat eller inte, det finns fortfarande mycket spännande områden som förtjänar att uppmärksammas. Södra Rhône är med sin storhet ett av dem, nu med sina vita viner.
Anything But Chardonnay. ABC som trenden kom att kallas. Allt smakade likadant. Smör, fat, nötter. Och i sanningens namn, allt var långt ifrån gott. Det smakade ungefär samma.
Då blir det så, folk vänder druvan, vinet ryggen. Visar sitt missnöje. Och, möjligen omedvetet, börjar söka sig till annat. Det annorlunda. Med tydligt ursprung, mer smak, annorlunda smak. Fortfarande gott. Eller kanske godare.
Vin med innehållsförteckning
Vinvärlden går i trender. Och det var mycket på 1980-talet det började, då viner från andra delar än Europa introducerades på den europeiska marknaden. Viner med tydlig exponering av druvan på etiketten. Plötsligt hade vi en liten innehållsförteckning även om vi i början inte riktigt var säkra på om Chardonnay var en druva, ett distrikt eller en producent.
Idag vet vi bättre.
Och vi vet att många av Chardonnay-vinerna smakade ungefär samma kring 1980- och 90-talen. Länge sen. Men det var vid den här tiden Sverige började bli en vinkonsumentnation. Vi började dricka mer och mer och ville lära oss mer och mer. Och snabbt lärde vi oss att Chardonnay är världens bästa druva, men att det tillverkades alldeles för många viner på druvan som smakade samma sak. Kändes onödigt.
Intresse för nya smakprofiler
Då, senare, började vi intressera oss för andra smakprofiler, började tänka mat och vin, hur kombinera och hur hitta det där lite annorlunda, vin med ursprung med nerv, med massor av unik karaktär.
Men Frankrike? Chardonnay-druvans hemland?!
Jo, det finns en hel del att prova. Och tar man snabbtåget från Paris till Avignon hamnar man i Södra Rhône, med allt vad det innebär av mångfald, unikhet och allt annat än Chardonnay. Här stavas, om vi ser till det vita viner, druvorna Roussanne, Marsanne, Clairette. Visst är Rhône det röda vinets paradis. Men nu kommer det vita vinet. Och som det kommer. Kostar ingenting i förhållande till kvalitet.
Bra, bättre bästa vita viner från Rhône
Det finns med andra ord flera skäl till att kika extra på detta fantastiska område. Vinerna har en tydlig profil, ofta mycket matorienterad, lite fylligare, fortfarande med bra balans och härligt friska, fruktiga toner. Men med lite krydda. Lite Medelhavshetta liksom.
Och då gäller att tänka rätt mat. Inte en sallad som smakar citrus och vinäger, utan hellre fiskgryta, saffran, kryddor, örter, salvia, vitlök, citron, muskot, olivolja… Tänk gratinerat, ugnsbakat, långkok, fisk med stekyta, fågel, såser på örter och citrus…
Tänk grandiost!
Då blir de vita vinerna från Rhône ännu lite godare.
“Mycket intressant vin, lagom till skaldjurssäsongen, från södra Rhône, Frankrikes mest expansiva vinområde.
Friskt vitt vin på härlig druvblandning, inslag av tropiska frukter, vit persika, citrus, gröna äpplen, aningen nötig karaktär med medellång eftersmak i välbalanserad stil.
Det här vinet dricker jag gärna till gratinerade havskräftor, smörstekt torsk med gräddig sås eller till färska räkor med traditionella tillbehör.”
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.