Han är kocken som inte imponeras av hyvlad tryffel eller annat trendängsligt. Hellre enkelhet. Som samtidigt ställer krav. Inte minst när det kommer till vin.
Pelle Johansson tar emot en tidig måndagsmorgon på relativt nyöppnade Sekt, krog i centrala Stockholm som fått närmast löjligt bra kritik. Att han kan konsten att laga mat vet alla som tittat på Kockarnas kamp på TV4.
Att han brinner för vin är däremot inte lika känt.
– Här, testa den här. Tyskt ekovin från Baden, säger han.
Och så står det plötsligt ett tiotal flaskor på bordet framför mig. Den ena överraskningen efter den andra. Tyskland. Bara det. Rött, vitt. Mousserande. Med det gemensamma: kvalitet.
Varför ser vi inte mer av det här, hinner jag tänka.
– Tyska viner kanske inte är det coolaste just nu. Men det är bra viner, ekologiskt och närproducerat. Det kan inte bli bättre.
Han har naturligtvis rätt. Utbudet på monopolet är kanske i svagaste laget och fortfarande tycker många vinkonsumenter att tyskt vin per definition är halvtorrt vitt buteljerat i egenartade flaskor.
Samtidigt, Pelle Johansson hinner på bara någon timme vara fullkomligt övertygande i sitt manifesterande. Inte ett dåligt vin på bordet, tvärtom, rent, klart, torrt. Enkelt på något sätt.
– Precis. Och är det enkelt måste det vara bra.
Vi får nog lov att se på tyskt vin med nya ögon för att förstå. Börja från början. Skala bort gamla fördomar om halvtorrt vin, märkliga buteljeringar och svårbegripliga etiketter.
Så pass att Pelle Johansson är på gång att starta egen vinimport med tyskt i fokus.
Bra så!
Bästa tipset på mat och vin ihop?
– Börja med det enklaste. En flaska torrt vitt på druvan Gutedel. Servera till stekt fläskfilé med en enkel sallad. Perfekt en tisdagskväll.
Tack! Vi börjar där. Börjar om.
Det blir enklast så.
Vinliv tipsar!
”Spännande rött vin från regionen Pfalz på Pinot Noir, även kallad Spätburgunder i Tyskland.
Härlig fräschör med markerad fruktighet, inslag av körsbär, mogna röda bär, viss garvsyra, inslag av fat i fin balans och medellång eftersmak.
Passar perfekt till grillad filé på majskyckling, serveras med grillade tomater, knaperstekt bacon och grönsallad.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv
Nr 76788 • 129 kr