Fem bästa maträtterna till rosévin

Rosa, oavsett om det är vin, drinkar eller annan dryck. Vi älskar färgen och inser att den gör sig riktigt bra i ett vackert glas samtidigt som den signalerar fest. Men rosa vin mitt i vintern?

Ser vi till vintrenderna 2020 är det verkligen en som sticker ut: Rosa. Rosa som i drinkar, sprit, öl och förstås vin. Massor av vin. Rosévin från hela världen dessutom.

På den svenska marknaden händer dessutom något nytt: Rosévin är inte endast en angelägenhet under sommarmånaderna. Fler och fler väljer nämligen att konsumera vinet även under vintern. Men då till mat. Riktigt god mat.

Men vilken är – egentligen – den bästa maten till rosévin?

Vinliv listar de fem bästa rätterna. 


Bouillabaisse, alltså den berömda fisk- och skaldjursgrytan man njuter av i Provence. Mycket fisk, blåmusslor, gärna räkor, grädde och saffran i en fantastisk gryta som harmonierar fullkomligt med det rosa vinet.


Halstrad tonfisk med asiatisk kryddning, en modern klassiker, där tonfisk alltid varit en fantastisk följeslagare till rosévinet. Men nu blir det en extra nerv med de asiatiska tonerna, gärna koriander och lime.


Paella, saffransstinn med både kyckling, vitlök och fisk. Tänk på att den spanska nationalrätten alltid ska serveras à la minute och alltså är så långt ifrån en resträtt som möjligt. Addera gärna havskräftor innan servering.


Caesarsallad, den autentiska, med riktigt god Caesardressing, egengjord, och med kyckling och finaste parmesan. Snåla inte, utan nu gäller att hitta balansen då osten har den salta tonen som är så god till det fruktiga vinet.


Kycklingfilé i ugn med persilja och grönsaksris, tipset vi kom med igår och som blev en omedelbar succé bland Vinlivs läsare. Den Italieninspirerande maträtten har lagom dos fräschör som balanserar vinets friskhet.Vinliv tipsar!

Casas Honestos Rosé

Billigaste spanska rosévinet på box som utstrålar sommarvärme och fest.

Vinet, riktigt bra för sitt pris, har en mycket fin balans med inslag av jordgubbar, hallon, röda bär, aningen citruston med fin friskhet i lättdrucken stil och med en medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som det är, kanske en sen eftermiddag eller till lite småplock som ost och charkuterier och till en sallad på kyckling eller lax. Servera vinet kylt.

Johan Franco Cereceda

No 75427 • 169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.