Publicerat 21/1 - 2020

Fem bästa maträtterna till rosévin

Rosa, oavsett om det är vin, drinkar eller annan dryck. Vi älskar färgen och inser att den gör sig riktigt bra i ett vackert glas samtidigt som den signalerar fest. Men rosa vin mitt i vintern?

Ser vi till vintrenderna 2020 är det verkligen en som sticker ut: Rosa. Rosa som i drinkar, sprit, öl och förstås vin. Massor av vin. Rosévin från hela världen dessutom.

På den svenska marknaden händer dessutom något nytt: Rosévin är inte endast en angelägenhet under sommarmånaderna. Fler och fler väljer nämligen att konsumera vinet även under vintern. Men då till mat. Riktigt god mat.

Men vilken är – egentligen – den bästa maten till rosévin?

Vinliv listar de fem bästa rätterna. 


Bouillabaisse, alltså den berömda fisk- och skaldjursgrytan man njuter av i Provence. Mycket fisk, blåmusslor, gärna räkor, grädde och saffran i en fantastisk gryta som harmonierar fullkomligt med det rosa vinet.


Halstrad tonfisk med asiatisk kryddning, en modern klassiker, där tonfisk alltid varit en fantastisk följeslagare till rosévinet. Men nu blir det en extra nerv med de asiatiska tonerna, gärna koriander och lime.


Paella, saffransstinn med både kyckling, vitlök och fisk. Tänk på att den spanska nationalrätten alltid ska serveras à la minute och alltså är så långt ifrån en resträtt som möjligt. Addera gärna havskräftor innan servering.


Caesarsallad, den autentiska, med riktigt god Caesardressing, egengjord, och med kyckling och finaste parmesan. Snåla inte, utan nu gäller att hitta balansen då osten har den salta tonen som är så god till det fruktiga vinet.


Kycklingfilé i ugn med persilja och grönsaksris, tipset vi kom med igår och som blev en omedelbar succé bland Vinlivs läsare. Den Italieninspirerande maträtten har lagom dos fräschör som balanserar vinets friskhet.



Vinliv tipsar!

Perfect Day Rosé

“Rosévin på box på en blandning av de bästa rosévinsdruvorna, Cinsault 30 procent, Grenache 30 procent, Syrah 30 procent och resterande Rolle.

Vinet har en mycket fruktig doft i rödbärig stil. Smaken präglas av röda bär, hallon, smultron i balanserad stil med markerad fräschör och en lite vårblommig ton i avslut.”

Johan Franco Cereceda

No 72870 • 219 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.