Rosa, oavsett om det är vin, drinkar eller annan dryck. Vi älskar färgen och inser att den gör sig riktigt bra i ett vackert glas samtidigt som den signalerar fest. Men rosa vin mitt i vintern?
Ser vi till vintrenderna 2020 är det verkligen en som sticker ut: Rosa. Rosa som i drinkar, sprit, öl och förstås vin. Massor av vin. Rosévin från hela världen dessutom.
På den svenska marknaden händer dessutom något nytt: Rosévin är inte endast en angelägenhet under sommarmånaderna. Fler och fler väljer nämligen att konsumera vinet även under vintern. Men då till mat. Riktigt god mat.
Men vilken är – egentligen – den bästa maten till rosévin?
Vinliv listar de fem bästa rätterna.
Bouillabaisse, alltså den berömda fisk- och skaldjursgrytan man njuter av i Provence. Mycket fisk, blåmusslor, gärna räkor, grädde och saffran i en fantastisk gryta som harmonierar fullkomligt med det rosa vinet.
Halstrad tonfisk med asiatisk kryddning, en modern klassiker, där tonfisk alltid varit en fantastisk följeslagare till rosévinet. Men nu blir det en extra nerv med de asiatiska tonerna, gärna koriander och lime.
Paella, saffransstinn med både kyckling, vitlök och fisk. Tänk på att den spanska nationalrätten alltid ska serveras à la minute och alltså är så långt ifrån en resträtt som möjligt. Addera gärna havskräftor innan servering.
Caesarsallad, den autentiska, med riktigt god Caesardressing, egengjord, och med kyckling och finaste parmesan. Snåla inte, utan nu gäller att hitta balansen då osten har den salta tonen som är så god till det fruktiga vinet.
Kycklingfilé i ugn med persilja och grönsaksris, tipset vi kom med igår och som blev en omedelbar succé bland Vinlivs läsare. Den Italieninspirerande maträtten har lagom dos fräschör som balanserar vinets friskhet.
“Rosévin på box på en blandning av de bästa rosévinsdruvorna, Cinsault 30 procent, Grenache 30 procent, Syrah 30 procent och resterande Rolle.
Vinet har en mycket fruktig doft i rödbärig stil. Smaken präglas av röda bär, hallon, smultron i balanserad stil med markerad fräschör och en lite vårblommig ton i avslut.”
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.