Så mycket vin dricker vi i Sverige

Visserligen har alkoholkonsumtionen i Sverige gått ned. Men när det kommer till vin, konsumerar vi rekordmycket. Faktiskt nästan lika mycket som i Italien.

För lite drygt 40 år sedan drack vi fortfarande mer sprit än vin. Men sedan tog det fart. Systembolaget lanserade lantviner, generiska viner med skruvkapsyl, franskt, spanskt och tyskt. Succén var ett faktum.

Vin blev helt klart trendigt. Och det var mycket tack vare Systembolaget. Det statliga monopolet ville att vi skulle dricka vin hellre än sprit, för på så vis går ju den sammanlagda konsumtionen ner. 

Nya siffror om vår vinkonsumtion

Om vi idag ser till den sammanlagda konsumtionen av ren alkohol dricker vi 8,67 liter per person. Av dessa är 18,8 procent sprit, enligt siffror från Systembolaget. Det är helt färska siffror som nu presenteras av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Men det är på vinsidan vi ser en stor förändring. Nu har vi plötsligt blivit ett vinkonsumtionsland av rang. Vi dricker nämligen omkring nästan exakt 40 flaskor vin per person och år. Och då räknar statistiken personer över 15 år och uppåt. Inte nog med det, viner är idag betydligt mer alkoholstarka än tidigare.

Endast en del från Systembolaget

Men bara två tredjedelar av den alkohol vi får i oss kommer från våra inköp på Systembolaget. (Se tabell nedan.)

Italienarna dricker bara några liter mer och fortsätter utvecklingen, där vinkonsumtionen går ner i Italien samtidigt som den stiger i Sverige, är vi snart förbi.

Men vi har fortfarande en bit kvar till det land som konsumerar mest vin, nämligen Andorra. Där dricker man per person och år nästan dubbelt så mycket vin, 76 flaskor.

I tabellen redovisas de olika källorna till den alkohol som konsumerades under 2019.

KällaAndel
Systembolaget67,2 %
Resandeinförsel11,2 %
Restauranger10,4 %
Köp av folköl4,7 %
Köp av smugglad alkohol3,2 %
Hemtillverkning2,2 %
Internethandel1,2 %
Summa100 %
Källa: CAN
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.