Smakrik druva sätter Apulien på kartan

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som druvan Primitivo. Ursprunget är visserligen Kroatien, men det var vinbönderna i Apulien som satte den på kartan. Där den nu gärna kallas Zinfandel…

Primitivo slog igenom med dunder och brak för 20 år sedan.

Vinerna stod för något nytt, med bärig karaktär i fokus, konsumentvänliga toner till ett mycket konsumentvänligt pris. Att ursprunget var italienskt gjorde naturligtvis sitt för populariteten. 

Det fanns en tid då det syditalienska vinet var hellre än bra, mörkrött och nästan drickbart. Ingen storhetstid direkt, men vinet fick i alla fall fart på ekonomin i synnerhet Apulien, den italienska klacken. Ofta skickades vinet direkt till norra Italien där det använts till att ge mörk färg till de bleka norditalienska vinerna.

Men det är nu länge sedan.

Idag upplever den sydliga regionen en renässans. Flera kvalitetsproducenter slår sig ner i området och jobbar med viner med tydligare druvtypisk karaktär.

Fortfarande är det bärighet och mycket smak som gäller. Men med finess.

Och så finns maten alltid i fokus hos producenterna. Italien har ju den traditionen att vin ska stå på matbordet.

Viner på Primitivo blir ofta mörka i färgen och får en karakteristisk varm ton med hög alkohol och fruktsöta inslag, i synnerhet i eftersmaken.

Bästa grillvinet? Och till vår älskade mustiga gryta?

Possibilmente.

Men hur var det nu med Zinfandel… varför kan vi ibland läsa att vinet är tillverkat på Primitivo, ibland på Zinfandel? Och förresten, är inte Zinfandel en druva från Kalifornien?

Ja, frågorna hopar sig, men det handlar om en och samma druva. I Kalifornien har man sedan länge tillverkat viner på vad man trodde var deras egen druva, alltså den som går under namnet Zinfandel. Men efter års forskning visade det sig att den alltså härstammar från Italiens klack och att den går ännu längre tillbaka, nämligen Dalmatien i Kroatien.

Zinfandel, Primitivo och det kroatiska namnet Tribidrag (tidigare kallades den gärna för Crljenak Kaštelanski) är alla synonymer, även om namnen också delvis står för lite olika stilar. Men det är fritt för envar att kalla den för vilket namn som helst. Lite som när italienarna skriver Pinot Grigio och menar Pinot Gris, samma druva, olika namn. Och möjligen lite olika stilar.

Men rosévinet då?

Hur som handlar det om när vinet kommer från Apulien att det är smakintensivt, fruktigt, solvarmt med mogna bär, lång eftersmak och en eldig, kryddig ton.

När det kommer till rosévinet kan vi förvänta oss massor av solmogen smak, bär, frukt, intensitet, viner som är riktigt, riktigt goda till mat, gärna med italienska förtecken.

Eller vad sägs om ett glas kylskåpskallt rosévin på Zinfandel och en mustig tallrik pasta alla puttanesca?


Vinliv tipsar!

Zin

Spännande rött från södra Italien på druvan Zinfandel som lokalt också kallas Primitivo.

Vinet har en utpräglad fruktkaraktär, inslag av mörka körsbär, skogsbär, björnbär, liten anstrykning av vanilj, kakao i solvarm stil med lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till grillad T-bonesteak, ribs eller till en rejält mustig vegetarisk lasagne med massor av härliga örter som serveras till en sallad med mogna körsbärstomater.

En box värd sin vikt i guld.

Nr. 53311 • 249 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.