Publicerat 4/10 - 2020

Smakrik druva sätter Apulien på kartan

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som druvan Primitivo. Ursprunget är visserligen Kroatien, men det var vinböderna i Apulien som satte den på kartan.

Primitivo slog igenom med dunder och brak för 20 år sedan.

Vinerna stod för något nytt, med bärig karaktär i fokus, konsumentvänliga toner till ett mycket konsumentvänligt pris. Att ursprunget var italienskt gjorde naturligtvis sitt för populariteten. 

Det fanns en tid då det syditalienska vinet var hellre än bra, mörkrött och nästan drickbart. Ingen storhetstid direkt, men vinet fick i alla fall fart på ekonomin i synnerhet Apulien, den italienska klacken. Ofta skickades vinet direkt till norra Italien där det använts till att ge mörk färg till de bleka norditalienska vinerna.

Men det är nu länge sedan.

Idag upplever den sydliga regionen en renässans. Flera kvalitetsproducenter slår sig ner i området och jobbar med viner med tydligare druvtypisk karaktär.

Fortfarande är det bärighet och mycket smak som gäller. Men med finess.

Och så finns maten alltid i fokus hos producenterna. Italien har ju den traditionen att vin ska stå på matbordet.

Viner på Primitivo blir ofta mörka i färgen och får en karakteristisk varm ton med hög alkohol och fruktsöta inslag, i synnerhet i eftersmaken.

Bästa grillvinet? Och till höstens mustiga gryta?

Possibilmente.

Men hur var det nu med Zinfandel… varför kan vi ibland läsa att vinet är tillverkat på Primitivo, ibland på Zinfandel? Och förresten, är inte Zinfandel en druva från Kalifornien?

Ja, frågorna hopar sig, men det handlar om en och samma druva. I Kalifornien har man sedan länge tillverkat viner på vad man trodde var deras egen druva, alltså den som går under namnet Zinfandel. Men efter års forskning visade det sig att den alltså härstammar från Italiens klack och att den går ännu längre tillbaka, nämligen Dalmatien i Kroatien.

Zinfandel, Primitivo och det kroatiska namnet Tribidrag (tidigare kallades den gärna för Crljenak Kaštelanski) är alla synonymer, även om namnen också delvis står för lite olika stilar. Men det är fritt för envar att kalla den för vilket namn som helst. Lite som när italienarna skriver Pinot Grigio och menar Pinot Gris, samma druva, olika namn. Och möjligen lite olika stilar.

Hur som handlar det om när vinet kommer från Apulien att det är smakintensivt, fruktigt, solvarmt med mogna bär, lång eftersmak och en eldig, kryddig ton.

Vinliv tipsar!

Naca Primitivo Organic

“Vin från den italienska klacken Apulien, Primitivos vagga, där namnet Naca betyder just vagga på den lokala dialekten.

Ett välbalanserat smakrikt rött vin i sötfruktig, mustig stil med inslag av mogna röda bär, körsbär, plommon, skogsbär och hallon i kryddig ton med lång, härlig eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en höstgryta, långkok på oxkind eller oxsvans som serveras med riktig gräddig potatismos och vitpeppar. Eller till en pizza med prosciutto och svarta oliver.”

Johan Franco Cereceda

Nr 74921 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.